Вратити одузету имовину СПЦ у БиХ!

16.01.2020 Актуелно

Митрополит Хризостом посебно се осврнуо на питање невраћања узурпиране имовине Српској православној цркви.

Невраћањем одузете и узурпиране имовине цркава и вјерских заједница и даље се крше основна људска и вјерска права, нагласио је митрополит Хризостом подсјетивши да се, прије више од 15 година припремљен закон о реституцији и данас чува закључан у ладицама бх. бирократије.

– Зграда наше Сарајевске богословије не само да није враћена, већ се увелико економски експлоатише. Хоћемо да вјерујемо и изражавамо наду да ће актуелно Предсједништво БиХ и Парламентарна скупштина БиХ напокон у агенду својих активности ставити питање доношење закона о реституцији – истакао је митрополит.

Да се ово питање мора ријешити поручио је и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, оцијенивши да божићни пријем показује да БиХ има потенцијал да уважава различите вјере, али да ипак остаје у сјенци чињенице да српској цркви није враћена имовина и да објекте који су милионске вриједности задржавају федералне и кантоналне власти.

– То говори о односу Сарајева према Српској православној цркви који је катастрофално лош, који не може да покаже да је овај град мулитетнички, јер он не уважава основно право, а то је право вјерских заједница на имовину- нагласио је Милорад Додик, српски члан бх. Предсједништва.

Додао је да је узурпирана огромна имовина у самом центру Сарајева и да у том погледу ни међународна заједница ништа није учинила.

Божић је празник мира, љубави и добре воље, истакнуто је на пријему са којег је поручено и да брига за човјека, као највећег добра послије Бога, треба да буде на првом мјесту, при чему је указана и забринутост због негативног демографског стања и исељавања становништва.

Митрополит Хризостом заједно са Додиком и амбасадором Русије у БиХ Петром Иванцовим обишао је и Саборну цркву поред које се и налази 1962. године отета зграда Богословије у којој се данас налази сарајевски Економски факултет.

Архива