Вишковић: Влада Српске ће подржати све развојне пројекте у Херцеговини

29.01.2020 Актуелно

 

Премијер је обећао даљу подршку Владе свим развојним пројектима у Херцеговини, почевши од капиталног објекта – Хидроелектране Дабар, чија је градња у току, преко подршке изградњи Духовног центра у Мркоњићима, као и реконструкцији и изградњи путне инфраструктуре. Најавио је да ће за модернизацију магистралних путева у Републици Српској бити обезбијеђена кредитна средства од око 200 милиона марака.

Ускоро би требало да се дефинише ко ће бити партнер у финансирању и изградњи преосталих објеката у оквиру градње хидроелектране Дабар. Ово је капитални пројекат у Републици Српској чија је процијењена вриједност око 600 милиона марака. Хидроелектране на Требишњици издвојиле су, до сада, око 100 милиона марака за изградњу приступних путева, тунела и водоводне мреже.

– Приводимо крају процес јавне набавке за одабир партнера. У наредних 15- 20 дана финализирамо понуду, надамо се прихватљиву, па за наредних неколико мјесеци потпишемо уговор о изградњи и уговор о финансирању хидроелектране Дабар – изјавио је директор хидроелектране Дабар Жељко Зубац.

– Кинески партнер треба да до 14. фебруара предложи коначну понуду коју ће Влада Српске размотрити. Сигуран сам да ћемо прије априла, када је предвиђен састанак у Пекингу, имати одобрен и потписан тај пројекат – поручио је Вишковић.

 

Током ове године требало би да се уђе у почетне радове око изградње бране и изградње машинске радионице, поручио је предсједник Владе Републике Српске. И данас је разговарано о великом проблему који је Хидроелектранама на Требишњици донијела хаварија у хидроелектрани Дубровник. Годину дана је ова хидроелектрана ван мреже што је проузроковало огромне финансијске губитке ХЕТ-у.

– Постоје обећања са хрватске стране и ХЕП-а да би прва машина у ХЕ Плат требала да уђе 15 марта. Остаје да вјерујемо – изјавио је директор ХЕТ-а Гордан Мишељић.

Вишковић је посјетио Духовни центар Мркоњићи који је у изградњи. Истакао је да Влада жели да ово мјесто буде што прије изграђено и на понос свеколиком српском народу.

– Ово ће бити мјесто гдје треба да долазимо, да се поклонимо и затражимо заштиту од свеца за нас, наше породице и српски народ у цјелини и зато ми је веома драго да сам данас овдје у функцији предсједника Владе и да са те позиције могу да донесем одлуку да Влада издвоји финансијска средства да се ово мјесто сагради онако како заслужује – изјавио је Вишковић.

У досадашњим радовима на изградњи Духовног центра, подсјетио је Вишковић, средства је уложила Влада Србије. Даљи наставак радова финансираће Влада Српске и град Требиње.

Вишковић је обишао и радове на реконструкцији магистралног пута Требиње – Љубиње.

– Ово је први равнајући слој, затим иде други. Ја сам јасно и гласно рекао и власнику Херцеговина путева и надзорном органу да мене интересује квалитет радова. Знам колико је тешко обезбиједити новац за инвестиције – нагласио је Вишковић.

Премијер је поручио да ће поново доћи да обиђе радове на реконструкцији овог пута у Херцеговини.

Дводневни боравак у Херцеговини премијер Вишковић завршио је посјетама Љубињу и Берковићима. Потврдио је да ће Влада помоћи изградњу пумпног постројења за водоснадбијевање становништва Љубиња.

Вишковић је рекао да ће након рјешавања имовинских односа почети и реконструкција пута Љубиње – Столац. У општини Берковићи Влада ће издвојити 120 000 марака за довршетак система водоснадбијевања 150 домаћинстава у мјесној заједници Дабрица.

Архива