Шпирић: Однос према реформи правосуђа – парламентарни аутизам

23.01.2020 Актуелно

Замјеник предсједавајућег Дома народа Никола Шпирић оцијенио је да се у случају расправе о извјештајима ВСТС-а за 2017. и 2018. годиу говори о „парламентарном аутизму у БиХ“, тим прије јер се ти документи „примају на знање“.

– Ми морамо бити свјесни неопходности реформе правосуђа у БиХ, то треба урадити унутар БиХ, а не да нам то рјешење дође споља – поручује Шпирић.

Делегат Младен Босић поручио је предсједнику ВСТС-а Милану Тегелтији да сва три стуба власти, укључујући и правосуђе, морају имати парламентарни надзор, односно контролу, да то неко други не би ненадлежно узео себи за право.

Он констатовао да у БиХ нема политичке воље за корјениту реформу правосуђа у БиХ која је неопходна.

Босић је најавио да ће гласати против извјештаја.

Предсједавајући Клуба српских делегата Средоје Новић сматра да је „примање на знање оваквих и сличних извјештаја само обична флоскула“ што не би требало да буде настављено.

– Извјешатај треба или усвојити или одбацити, и то би било много коректније за све нас у парламенту – каже Новић.

Према његовим ријчима, парламент БиХ нема снаге за дијалог о постизању компромиса у вези са рјешавањем проблема у правосуђу.

– Морамо отворити дијалог о реформи правосуђа у БиХ. Зашто већ годинама нема тог процеса, а због тога највише испаштају грађани? Није рјешење у смјенама појединих носилаца правосудних институција – истакао је Новић.

Он се посебно заинтересовао са неријешенен односе између полицијсих структура и јавних тужилаштава у БиХ.

Новић је позвао на уздржавање од политичких коментара судских пресуда и указао не апсурдну ситуацију у вези са непотребно дугим судским поступцима.

 

Архива