Радмановић: Политичке разлике неће бити брзо превазиђене

29.01.2020 Актуелно

 

Члан Колегијума Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић изјавио је у интервјуу Срни да је политичка ситуација у БиХ комплексна, јер су огромне разлике међу политичким елитама три конститутивна народа које неће бити брзо превазиђене.

Радмановић је оцијенио да, без обзира на комплексну политичку ситуацију, постоји одређено побољшање након формирања новог сазива Савјета министара.

– У БиХ никада није било једноставно, али је добро што је формиран нови сазив Савјета министара након више од годину дана. То је добра основа за даље кретање без обзира што још није све профункционисало у потпуности – рекао је Радмановић.

Он је истакао да се у БиХ мора више разговарати и рјешавати питања важна за грађане.

– Важно је што је Представнички дом парламента БиХ, након формирања Савјета министара, интензивирао рад. Процјена је да материјале, који нису разматрани у претходној години, можемо завршити у наредних мјесец и по – додао је Радмановић у интервјуу Срни.

Према његовим ријечима, за функционисање је битно и што су формиране заједничке комисије оба дома парламента БиХ.

– Остаје питање колико ћемо успјети да усагласимо рад два дома парламента БиХ како би могли несметано функционисати. Очекујем да парламент БиХ квалитетно ради до краја овог мандата, али све зависи и од функсинисања Савјета министара и односа политичких снага у БиХ – каже Радмановић, који је потпредсједник СНСД-а.

Према његовом мишљењу, стални проблеми у БиХ јесу и именовања на одређене позиције, међу којима су и именовања за директоре Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ и Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ БиХ.

– Расподјела функција у БиХ је стални проблем. Све је питање договора, иако се у јавности створи драма када неко не буде именован. Слиједе нам договори и сигурно је да морамо озбиљније приступити свему. СНСД и наши коалициони партнери су нови у власти на нивоу БиХ и наравно да овдје требају одређене промјене – нагласио је Радмановић.

Он је напоменуо да није ријеч само о именовању директора Сипе и Обе, него и о подјели свих функција.

– Мислим на чињеницу да још није именован министар за људска права и избјеглице у Савјету министара, а предложен је Млађан Божовић. Његово именовање су оспорили посланици СДА, иако нема разлога јер је прошао све потребне процедуре. Видјећемо наредних дана шта ће се дешавати – рекао је Радмановић у интервјуу Срни и подсјетио да није именован ни замјеник министра безбједности у Савјету министара.

Када је ријеч о измјенама Изборног закона БиХ, Радмановић сматра да је тешко постићи договор, те да ово питање тренутно није толико важно.

– Ово питање тренутно није толико важно, без обзира што сви који се баве политиком на нивоу БиХ стално говоре да га треба ријешити. Чињеница је да нисмо постигли договор о питању Сејдић-Финци, што је важно за наведени закон, затим није ријешено питање Мостара што се директно односи на Федерацију БиХ, а не Републику Српску – појаснио је Радмановић.

Он сматра да се одмах након избора мора приступити промјенама Изборног закона уколико се жели увести електронско гласање.

– Сада већ каснимо, јер закон не би могли промијенити до наредних избора. Све је још на столу и чека се договор кључних фактора у ФБиХ – СДА и ХДЗ БиХ – рекао је Радмановић.

Говорећи о Програму реформи БиХ, Радмановић је поновио да нема чланства у НАТО савезу без договора народа у БиХ и да БиХ није ни близу чланства.

– Сигурно је да нема чланства, али, нажалост, када је ријеч о НАТО савезу нико не жели да уважава аргументе. Програм реформи се односи на одређена усаглашавања у Оружаним снагама БиХ, али и са Србијом. Тврдим да БиХ није ни у Акционом плану за чланство /МАП/, јер је прије 10 година условно примљена и питање је да ли сада ово важи – нагласио је Радмановић.

Коментаришући сарадњу највиших законодавних институција у БиХ, Радмановић је оцијенио да она мора бити боља.

– Не може се говорити да сарадње нема, али је сигурно да мора бити боља. Важно је што парламент БиХ сарађује са многим законодавним институцијама које су на вишем нивоу од нас – закључио је Радмановић.

Архива