Новић: Проблеми у БиХ нису од јуче, политикантства сувишна

22.01.2020 Актуелно

– Сви који предлажу било какве измјене Устава и Изборног закона јако добро знају, као што и ми знамо, шта су проблеми у БиХ и да они не трају од јуче, већ неколико година – изјавио је Новић новинарима.

Осврћући се на иницијативу бошњачког делегата у Дому народа Дениса Бећировића за уставне измјене, Новић је упитао зар је сада некоме проблем неспровођење одлуке Европског суда за људска права у случају „Сејдић-Финци“, а није му сметало када је у претходном мандату на нивоу БиХ формирана власт.

– Тад никоме није сметало, а сад се покреће то питање јер су дошли неки други да то рјешавају – рекао је Новић.

Истичући да ово питање треба рјешавати, Новић је подсјетио да је СНСД, политичка опција из које долази, имао неколико рјешења за случај „Сејдић-Финци“, али да на нивоу БиХ није постајала политичка сагласност за ово крупно политичко питање.

– Све остало се може подвести под сферу политикантства – додао је Новић.

Осврћући се на Бећировићеву иницијативу да Савјет министара припреми информацију о усклађивању наставних планова и програма Републике Српске и Србије са посебним освртом на усклађеност ових планова и програма са Оквирним законом о основном и средњем образовању у БиХ, Новић је подсјетио да је образовање у надлежности ентитета и кантона.

Он је навео да осим закона који регулишу све нивое образовања у БиХ постоји и комисија задужена за утврђивање језгра у образовним плановима.

– Ако је нешто спорно, не разумијем зашто онда постоји Конференција образовања на нивоу БиХ, коју смо формирали прије неколико година и коју чине сви министри образовања на нивоу БиХ, дакле и кантона, и ентитета и Брчко дистрикта – упитао је Новић и закључио да је циљ иницијативе нешто друго.

Архива