Мајкић: Отварањем архива догађаји из рата добијају нову димензију

23.01.2020 Актуелно

 

Мајкићева је рекла да делагати Дома народа нису подржали допуну Изборног закона БиХ која је предвиђала укидање права да на изборима буду бирана лица која су издржала казну Хашког трибунала или домаћег суда за ратни злочин.

– Поједине политичке партије су схватиле да је посљедњи час да се регулише материја која третира питања кривичног дјела због промјене Кривичног закона када је ријеч о геноциду, злочину против човјечности и ратном злочину – рекла је Мајкићева.

Она је истакла да то представници српског народа не могу прихватити.

– Ово је Дом народа и ми смо задужени да штитимо интересе народа из којег долазимо – рекла је Мајкићева.

Она је подсјетила да никоме не може бити ускраћено право да се брани, те да је и то је Савјет Европе имао у виду.

Мајкићева је напоменула да против одлука Савјета Европе не може и не смије ни високи представник на којег се бошњачки делегат Денис Бећировић позивао током дискусије.

– То што се позивају на високог представника је жалосно, јер за све што нису у стању да ријеше трче високом представнику, мислећи да ће он то наметнути – рекла је Мајкићева.

Она се осврнула и на избор директора Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ и директора Обавјештајно-безбједносне агенције, нагласивши да то не може ићи заједно.

– Процедура око избора директора Сипе је прошла у цијелости, тамо су неки људи конкурисали и у оквиру конкурса се може завршити именовање. Процедура коју треба да спроведе Савјет министара за директора ОБА треба да почне – појаснила је Мајкићева.

Архива