Додик: Увриједим се кад ме питају „шта има у Босни

12.01.2020 Актуелно

 

Милорад Додик је за магазин Седмица Првог прогама Радио Београда рекао да су људи у Српској научили да без државе нема слободе за Србе.

– То видимо било гдје – данас у Црној Гори, Федерацији, Хрватској… било гдје… Тамо гдје Срби нису имали државу они су и страдали, тако се страдало у Другом свјетском рату гдје смо остали у оквиру, односно насилно, Независне државе Хрватске гдје је погром Срба био тог обима да је готово укупно становништво било угрожено егзекуцијама, убиствима и тако даље… И, ми то савршено добро знамо – рекао је Додик.

Нико, каже, не треба да „сумња у наше увјерење да је Република Српска трајна, недодирљива и да више него икада разумијемо да је она данас израз наше воље и да зависи од нас самих“.

– Ми смо дио јединственог српског народа, гдје год се он налазио. Ми нисмо никакви босански Срби и ако хоће неко да нас увриједи овдје онда нас тако може назвати, једнако, као и кад дођем у Београд кад ме неко пита:Шта има у Босни;, то ми је увреда. Ја долазим из Републике Српске и овдје представљам овај народ који је поносан што припада јединственом српском народу и ми живимо јединствен идентитет – истакао је српски члан Предсједништва Српске.

Поновио је да је Република Српска у Босни и Херцеговини зато што мора, а не зато што хоће.

Када је ријеч о Дану Републике Српске 9. јануару, Додик каже да је то само дио укупних оспоравања саме Републике Српске.

– Оспорен је зато што је 9. јануар постао идентитетски моменат за Републику Српску. Споран је зато што је Република Српска настала у тренутку када није било оружаних сукоба на простору БиХ, што је настала као израз политичке воље српског народа и они су хтјели да темеље Републике Српске доведу у питање, јер онда доводите у питање све оно што се десило након тога – истакао је Додик.

Срби, каже, остају при чињеници да је њихов Дан Републике 9. јануар.

– Ми ћемо га славити са нашим пријатељима који то хоће и који нам дају подршку. Нама је важније да ту буду кинески, руски амбасадор, да буду представници власти из Србије и то је оно што нама треба – каже Додик.

„Ђукановић се прерачунао“

О ситуацији у Црној Гори, послије усвајања Закона о слободи јвероисповијести, није желио да говори као члан Предсједништва БиХ, већ као припадник српског народа.

– Овај народ сматра да је терорисање Срба у Црној Гори дошло до зида, да је, напросто, игнорисање српских националних обиљежја у Црној Гори и српског националног права до те мјере отишло и ескалирало да Срби морају да се окупе, и ја подржавам наше људе у Црној Гори – каже Додик.

Сматра да се Мило Ђукановић „прерачунао“ те да ће усвајање закона само хомогенизовати Србе око тог питања.

– Исто тако, без икаквих оклијевања, подржаћемо политичке напоре српске заједнице у Црној Гори да се избори за свој политички статус, да буде дио тог укупног система и друштва, да не може нико да их игнорише, у смислу да их нема тамо. Само зато што су Срби нема их у јавном сектору, нема их на пословима које други лако добијају – сматра Додик.

Црногорце оцењује као „препотентне, који мисле да су најпаметнији и да све најбоље знају“.

– Ја не доводим у питање њихову државност те врсте, али доводим у питање положај Срба у Црној Гори. Он је катастрофалан. Многе људе из Црне Горе срећем, из тог разлога већ седам, осам година не идем у Црну Гору. Био сам само једном и то у околини Никшића на освештавању једног храма – каже Додик.

О односу са Србијом

Када је ријеч о односу са Србијом, Додик каже да су односи Србије и Српске постављени на „други колосек“ од кад је на власти Александар Вучић.

Поводом објављивања докумената британске владе о Сребреници, у којима се наводи да руководство Републике Српске није имало план да освоји Сребреницу, Додик подсјећа да су прије неколико година отворена и документа Уједињених нација, гдје су наведене исте ствари као у документу британске владе.

– Нама Србима је интерес да се направи објективан извјештај, веома објективан и да буду укључени људи који ће моћи да својим личним ауторитетом изнесу тачност тих података. Па ће се видјети, када узмете читав простор бивше Југославије, да је најстрадалнији народ, и у овом посљедњем рату, српски народ – поручује српских члан Председништва БиХ.

Заштитити интересе на КиМ

Када је ријеч о ситуацији на Косову и Метохији, Милорад Додик оцјењује да Србија нема више потребу за дијалогом.

– Ми тамо треба да заштитимо наш интерес. То што у Бриселу нама представљају као своју добру вољу, која је у суштини против нас, против Срба, у целини је прошло вријеме, јер земље Европске уније признају Косово, а онда траже од нас разговор – напомиње Додик.

Добро је, каже, што је Косово поново отворено као питање.

– Александар Вучић је успио једну ствар која је капитална, коју су прије њега сви сматрали готовом, а то је да врати питање Косова на позицију да се више о Косову не може разговарати без Србије. И што би Србија сада журила? Може Приштина да уводи таксе и тако даље… али, и онај што је ухапшен пре неки дан је морао да доведе мајку на лијечење у Србију – што је није водио на неко друго место? – указује Додик.

Према његовим ријечима, Српска ће по питању Косова пратити позицију Србије.

– Република Српска није дала да Босна и Херцеговина призна самопроглашену независност Косова и то је наш став – каже српских члан Председништва БиХ.

О избору Зорана Милановића

Коментаришући избор Зорана Милановића за новог предсједника Хрватске Милорад Додик је рекао да је то воља гласача у Хрватској.

Сматра да Милановић није много учинио за Србе током свог премијерског мандата.

– Ја не могу да утичем на то ко ће бити у Хрватској, кога ће они бирати. Изабрали су свог предсједника легитимно. Ако буде имао негативан однос према Србима било гдје – ја ћу се томе супротставити – каже српских члан Предсједништва БиХ.

Шта би му био највећи успех?

Својим највећим успехом у 2020. Милорад Додик би сматрао још веће приближавање Републике Српске Србији.

– У томе нас не може нико зауставити, ако ми само себе не зауставимо. И то неће ићи ни на чију штету… – каже Додик.

О инфраструктурним пројектима

Када је ријеч о инфраструктурним пројектима у наредном периоду, Милорад Додик каже да ће фокус бити на путној инфраструктури.

Подсјећа да је изграђен ауто-пут од Бањалуке до Добоја, те да је намјера да се од Добоја до Бијељине изгради пут наредних година и да се онда на Рачи са краком који се већ гради од Кузмина до Раче.

– Кључно питање је пут Београд – Бањалука, то значи да ћемо бити временски повезани за не више од два сата, што мијења квалитет живота…. Вјерујем да ћемо за пет година завршити ауто-пут и да га спојимо са Србијом и то ће бити понос нас Срба на овим просторима и то ће нас трајно, у сваком смислу, још више повезати са Србијом – каже Додик.

Архива