Додик: Шаровић није ништа учинио на плану управљања обавјештајним ресурсима

24.01.2020 Актуелно

Додик је на конференцији за новинаре у Бањалуци изјавио да Српска има своје представнике у тој комисији.

– Наш мотив је био да је боље да се именује Нермин Никшић из СДП-а који ће тамо у точкове убацивати разне клипове него да имамо Шаровића који је сервилан СДА и садашњој обавјештајној структури – нагласио је Додик.

Он је навео да та комисија већ двије године не функционише, те да је ОБА ресурс који не може добити пролазну оцјену.

Лидер СНСД-а је рекао да представници Српске не споре да на челу ОБА буде Бошњак, те да је јасно да на челу Агенције за истраге и заштиту треба да буде Србин.

– Сада Бошњаци то блокирају, јер желе да добију мјесто директора ОБА што није спорно, али иза тога је, иако још нисмо добили конкретно име, очигледно њихов захтјев да то буде Осман Мехмедагић Осмица. Наравно, тај би приједлог ишао на Комисију за контролу рада ОБА, гдје је важна улога предсједника и да је то Шаровић, онда не би било проблема. Али пошто је сада предсједник неко други, видјећемо како ће се све одвијати – појаснио је Додик.

Он је рекао да је на нивоу БиХ потребан приступ да одређене позиције неприкосновено припадају конститутивним народима.

– Као што не желимо да наш приједлог оспоравају Бошњаци и Хрвати, ни ми нећемо оспоравати њихове приједлоге. Ипак, кандидати морају да испуне законске критеријуме, имају адекватне дипломе и о томе се не може дискутовати – истакао је Додик и додао да ће Српска имати одговор уколико Мехмедагић буде кандидат за руководећег човјека ОБА.

Он је нагласио да представници Српске нису били задовољни одређеним српским кадром који у протеклом периоду није радио у републичком интересу, наводећи примјер чињеницу да нису реаговали када је ОБА оперативно пратила руководства Србије и Српске.

 

Архива