Додик разговарао са патријархом Иринејом

06.01.2020 Актуелно

Додик је изјавио да је данас дошао у Београд да Његовој светости патријарху српском Иринеју пренесе поздраве народа из Републике Српске који врло добро зна да без Српске православне цркве нема ни слободе за српски народ.

Он је истакао да су Срби у Републици Српској остали вјерни СПЦ, вјери и крсној слави, као најважнијим елементима српског идентитета.

– Ми смо научили и знамо кроз историју да се без наше Српске православне цркве сигурно не би очувао српски национални идентитет. Знамо и веома смо добро научили ту лекцију, да без цркве и наше државе нема ни слободе за српски народ. И то видимо свуда гдје Срби живе изван Републике Српске, изван Србије, да су Срби изложени различитим процесима оспоравања, омаловажавања и отимања – рекао је Додик након састанка са патријархом српским Иринејом у Патријаршији у Београду.

Он је истакао да је данас са патријархом Иринејом разговарао управо о тим изазовима и потреби јединственог наступа и дјеловања.

– За народ који су кроз историју покушали да подијеле квалификацијама да постоје некакви хрватски, босански и не знам какви Срби, није било могуће провести такву монструозну идеју – оцијенио је Додик.

Он је нагласио да су Срби у Републици Српској остали дио јединственог српског народа и да, имајући у виду српски идентитет, цркву, језик, писмо, крсну славу, вјеру и све што је у основи тог идентитета, не може да буде никаквих граница које би могле тај идентитет да разоре или га омаловаже.

Додик је поручио да га веома радује што ће патријарх српски Иринеј доћи у Републику Српску 9. јануара и присуствовати обиљежавању Дана Републике, што је за српски народ веома важно.

Архива