Додик: Не смије се одустати од намјере да Српска буде независна држава

09.01.2020 Актуелно

Додик је рекао да је Република Српска Дејтонским мировним споразумом „згурана“ у БиХ, али да је по дефиницији од 9. јануара 1992. године до данас она држава.

– По дефиницији Репулика Српска је од 9. јануара те 1992. године до данас, а тако ће бити и у будућности још више, држава. Држава се дефинише као простор који насељава народ који има извршну и законодавну власт и који показују способност да владају тим просторима – рекао је Додик за АТВ.

Српски члан Предсједништва БиХ је указао да Република Српска испуњава све услове да буде држава осим „столице у УН“, напомињући да се у медијском простору намеће прича о „држави БиХ“.

Додик је нагласио да Српска никога не мрзи, него само хоће да живи „политички и народни живот“.

– Зашто не дозволе? Саставни дио Устава су међународне конвенције гдје се каже да народи имају право на самоопредјељење. То је саставни дио Устава само не дају да се о томе прича јер имају три странца судије и два Бошњака у Уставном суду који ће сваку одлуку те врсте довести у питање – рекао је Додик.

Он је нагласио да је на дјелу покушај наметања и да је Република Српска под неком врстом тортуре и под притиском који ће једног дана одбацити.

– Какав ће резултат тог одбацивања бити? Могуће је да ћемо градити БиХ која може да функционише, али она сигурно није ово што је на дјелу. Мораће да нам врате многе ствари – рекао је Додик, истичући да ће се морати редефинисати многе ствари попут Суда и индиректних пореза.

Он је поручио да је највећи непријатељ Републике Српске високи представник било да је ријеч о Валентину Инцку или неком другом, додајући да су они постављени да би чинили зло Српској.

– Све што су учинили, учинили су на штету Републике Српске – додао је Додик.

Он је захвалио Србији која је „у посљедњим годинама практично показала своје присуство овдје помажући на многим мјестима“.

– Наравно, нама то више од новца значи – намјера Србије да помогне – 25 милиона прошле године у буџет, ове године и наредне четири године по 25 милиона за Србе у Федерацији БиХ, погон Јумка у Дрвару – рекао је Додик.

Он је нагласио да је мало народа као Срби који имају двије државе – Републику Српску и Србију – и славе два празника 9. јануар и Сретење, 15. фебруар, када је Дан државности Србије.

Додик је појаснио да се прославом Дана Републике Српске 9. јануара жели показати да је то република мира и да у њој могу да живе други и другачији, али и да већински народ у Српској има право да ту републику осјећа као своју, те да њен рођендан обиљежава на начин како то мисли да треба.

Он је указао да се 9. јануар обиљежава са великом љубављу, те да то није могла да ускрати једна цинична и злонамјерна одлука, као и да је поносан на чињеницу да су широм Српске истакнуте заставе.

Српски члан Предсједништва БиХ је нагласио да се 9. јануара прославља дан рођења Републике Срспске, која је рођена у миру.

– Тада на простору БиХ није било никаквих оружаних сукоба, а тек након референдума 1. марта Бошњака и Хрвата дошло је до оружаних сукоба. Камо среће да смо се разграничили онда и да није дошло до сукоба и рата. У рату и послије рата издржали смо озбиљне напоре да се умањи значај Републике Српске – рекао је Додик.

Он је нагласио да су институције Републике Српске данас дошле у позицију да не прихватају ултиматуме, те да могу одредити који ће датум прослављати јер то нема право нико други да учини умјесто њих.

– Никакви уставни судови већином коју чине три странца и два муслимана не могу да намећу вољу. Никада у историји није прошло наметање јер је то истинска воља народа – рекао је Додик и позвао све грађане да на сваком мјесту истакну заставу Републике Српске.

Српски члан Предсједништва је указао да ће, без обзира на различите покушаје да се саркастично прикаже прослава 9. јануара, ове године учествовати нове јединице жандармерије и бити приказана додатна опрема полиције.

Он је нагласио да грађани који дају подршку његовој политичкој опцији траже да се одбрани Република Српска, истичући да су они који су у протеклих пет година били у заједничким инститицијама изгубили подршку народа јер се нису показали као они који бране Српску.

– Разлика између нас и њих јесте да ми сматрамо да је Република Српска мјесто сваке одлуке за сва питања на нивоу БиХ, а они мисле обрнуто. То је /лидер СДС Мирко/ Шаровић најбоље рекао када је изјавио да га не занима шта мисли Народна скупштина Републике Српске – навео је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је позвао представнике опозиције да присуствују обиљежавању Дана Републике Српске.

Он је указао да се издаја интереса Републике Српске огледа и кроз измјене Пословника Парламентарне скупштине БиХ, чиме се смањила могућност маневра и политичке борбе.

Додик је нагласио да је захвалан људима који су стварали Републику Српску, као и да је много урађено од периода када је обављао дужност предсједника Владе 1998. године до данас.

– Дошао сам на позицију предсједника Владе Републике Српске 18. јануара 1998. године. Буџет Републике Српске тада је био 280 милиона КМ, плата 80 КМ. То није било давно а данас је десет пута више – рекао је Додик.

Он је додао да су данас институције Републике Српске стабилне и да она има стабилан буџет.

Архива