Додик: Нема ниједног разлога да се Божовић не именује

16.01.2020 Актуелно

Додик је поводом скидања тачке о потврђивању именовања Млађена Божовића за министра за људска права и избјеглице са дневног реда данашње сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, истакао да СДА захтијева да се поново праве договори и да то намјерно ради.

– Нема ниједног разлога да се Божовић не именује. Он је прошао провјере Централне изборне комисије и Агенције за истраге и заштиту који су дали позитиван став, без обзира на покушаје у Федерацији БиХ да се Божовић инкриминише. Против њега се не води никакав кривични поступак – рекао је српски члан Предсједништва БиХ.

Према његовим ријечима, то је намјерно направљено како би се задржала прича да муслиман Бошњак који сада, као замјеник, руководи тим министарством неке ствари оперативно може да уради.

– Видјећемо како ће се то одвијати. Ми смо испоштовали све. Ни мени се нису допали неки кадрови које је предлагао СДА, али нисам сматрао да треба да урушавам принцип да Бошњаци предлажу своје кадрове, Хрвати своје, а ми Срби своје – рекао је Додик.

Додик је истакао да нема разлога да 2021. године не буде извршен попис становништва, јер БиХ треба реалан и поштен попис имајући у виду да се из националне структуре извлачи систем одлучивања у БиХ и да у том погледу треба елиминисати сваку врсту спекулације.

– Нисам за одгађање, али очигледно да неки у БиХ мисле да само треба да се врши попис по елементима који они мисле да је једино исправан – рекао је Додик и подсјетио на низ неправилности током протеклог пописа становништва.

Он је подвукао да се сви проблеми могу превазићи, али ако их буде да ће Срби урадити поштен попис ради својих статистичких подлога потребних за економију и друге области, колико год га „Евростат“ не би прихватао.

Архива