Додик: Истина о Сребреници све јаснија

04.01.2020 Актуелно

– Све вријеме то причамо. Алија Изетбеговић је тада од Била Клинтона тражио да се бомбардују српски положаји. Предсједник САД му је поручио да може, али да му треба алиби, односно најмање 5.000 жртава. Истина је да се тамо десио злочин, али не само над Бошњацима, већ и над Србима. Мислим, да је коначно дошло вријеме због саме истине, која мора бити објективна, да коначно мирне главе утврдимо шта се десило у љето 1995. године – поручио је Додик.

– Чињеница да је војно руководство муслимана изашло из Сребренице и да је почело провокације те врсте, апсолутно говори о тврдњи – рекао је Додик у вези са наводима из званичног документа Министраства одбране Велике Британије од 11. јула 1995. године у коме се описују догађаји који су претходили дешавањима у Сребреници, те истиче да је напад на Сребреницу испровоцирала бх. страна и да Пале нису имале план за освајања енклаве.

Додик је истакао и потребу успостављања међународне комисије која ће утврдили страдање Срба и Бошњака на том простору .

– То што муслимани покушавају да исфорсирају ту врсту приче о Сребреници без обзира на неке успјехе које су имали у сатанизацији Срба, полако јењава, имајући у виду овакве информације – оцијенио је Додик.

Архива