Додик: 800 милиона евра за пројекте

24.01.2020 Актуелно

Пред Извршним комитетом СНСД-а данас су били директори јавних предузећа – Путева, Електропривреде, Аутопутева и Гас реса.

Тема састанка са управом Електопривреде Српске били су приоритети у улагањима у примарне капацитете.

Најављени су пројекти вриједни 800 милиона евра. Додик каже да ће у наредне три године у санацију и модернизацију магистралних и регионалних путева у Српској бити уложено 300 милиона КМ, те да ће ове године почети изградња три енергетска система чија је укупна вриједност 500 милиона евра.

– Тржили смо раније од Електропривреде да нам предочи пројекте који могу бити инвестиционо интересантни и они су нам предочили пројекте вриједне више од 800 милиона евра. У овој години ће почети реализација три важна пројекта – изградња хидроелектрана Бук бијела, коју градимо заједно са Србијом, те ХЕ Бистрица и Дабар чија је укупна вриједност око 500 милиона евра. Разговарано је о њиховој реализацији – навео је Додик.

У гасификацију Српске биће уложено 200 милиона. Од Бијељине, преко Бањалуке до Новог Града, циљ је да гас стигне у сва насеља.

– Наш партнер у томе су руске компаније. Покушавамо да пронађемо инвеститоре који би могли да уложе властита средства у изградњу гасовода, а нас очекује гасификација насељених мјеста. За гасификацију Бањалуке потребно је само за почетак 100 милиона евра – истакао је Додик.

Завршено је и осумпоравање ТЕ Угљевик. Пројектом вриједним 90 милиона ријешен је велики еколошки проблем, сада слиједи ТЕ Гацко.

– Тај пројекат ће омогућити да ова термоелектрана настави да ради и отклонили смо велику опасност која се била надвила над њу, а сада морамо рјешавати и питање Термоелектране Гацко – нагласио је Додик.

Са директором Ауто-путева Републике Српске, разговарано је о изградњи приоритетног ауто-пута од Јоховца код Добоја, преко Брчког и Бијељине до Раче, који би требало да буде завршен у наредних пет година. Слиједи и модернизација магистралних путева, за шта ће у наредне три године бити издвојено 300 милиона. 100 милиона су властита средства Путева Српске, а 200 милиона биће обезбијеђено кредитима.

– Ријеч је о 650 километара магистралних путева који ће бити модернизовани на начин да ће бити смањени трошкови њиховог одржавања. Из подршке, претежно банака, обезбијеђено је 200 милиона КМ, а преосталих 100 милиона КМ је из властитих средстваа Путева. Преговори са банкама су завршени и 200 милиона КМ кредита ће добити Путеви. Каматна стопа биће испод три одсто, а период отплате пет година уз грејс период од двије године. Кредит ће отплаћивати Путеви из властитих средстава – појаснио је Додик.

Архива