Цвијановић: Српска за сва времена

06.01.2020 Актуелно

 

Она је истакла да је кључна порука ове године да је Република Српска сваким даном стабилнија и јача, а слоган „За сва времена“ значи да је трајна.

– Српска иде узлазном путањом. Наши капацитети су све јачи, а јача и наша свијест о важности очувања Републике. Морамо бити поносни на оно што јесмо и водити рачуна о потребама грађана у будућности – рекла је Цвијановићева за Глас Српске.

Она је нагласила да ће 9. јануар, Дан Републике поново бити прослављен са пуно љубави и пажње, како и заслужује.

– У законима пише да Република Српска има право да има свој дан и на основу њих се доносе одговарајуће одлуке Владе Српске. На тим основама ћемо поново обиљежити 9. јануар. Биће величанствено. Сваке године се окупљамо око тог дана са доста љубави и поносни смо што то можемо величанствено да обиљежимо. То је општеприхваћен празник широм Републике и тако ће остати – рекла је Цвијановићева.

Она је рекла и да очекује негативне коментаре из Федерације БиХ /ФБиХ/ поводом 9. јануара, али да се у Српској не осврћу на то.

– Они /у ФБиХ/ не могу да поднесу одређене ствари и увијек им треба нека тема. Не осврћемо се на то. Радимо свој посао, напредујемо. Српску воле њени грађани. Људи у Републици Српској воле своја обиљежја, свој идентитет, прошлост, надају се и раде на бољој будућности – истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да је Република Српска показала да може да функционише и у абнормалним условима, када није било комуникације са нивоом БиХ док су у фотељама били министри из прошлог сазива Савјета министара, који није имао никакав легитимитет и није радио свој посао.

– Много тога је било заустављено, блокирано и сви су предвиђали да ће се то тешко одразити и на Српску, али није – истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је Српска током тих мјесеци безвлашћа показала да је способна да самостално функционише и да њене институције извршавају обавезе према грађанима.

– Можда нам је, када погледамо са ове дистанце, тај период био чак и важан јер се показало да, када ништа око нас не функционише, ми можемо одлично – да убиремо више прихода од планираног, повећавамо плате, пензије, јачамо социјална права и реализујемо пројекте који су у нашој надлежности – навела је Цвијановићева.

Она је истакла да Српска из године у годину биљежи напредак и када је ријеч о броју запослених, примањима и многим другим питањима.

– Доста важних пројеката за грађане је завршено, а многи су пред нама – додала је Цвијановићева.

Говорећи о могућности да буде испуњена најава да просјечна плата у овој години у Републици Српској достигне 1.000 КМ, Цвијановићева је навела да је то могуће ако се настави овим темпом.

– Предвиђања су да се то догоди и у првом кварталу. У континуитету показујемо способност да повећавамо плате и пензије. Влада Републике Српске је морала да реагује због непостизања договора између социјалних партнера. Мора се водити рачуна о интересима радника који стижу путем синдиката, али и да за послодавце не представља превелику обавезу. Подржавам раст најниже плате јер то помјера и друга питања, али бојим се да још нисмо изашли на крај са сивом економијом – каже Цвијановићева.

Она је изразила задовољство због усвојеног Програма економских реформи Републике Српске за идући период у којем се види поприлично стабилан пут рјешавања проблема у различитим областима.

– То су питања која су мање-више договорене са социјалним партнерима и усмјерена ка томе да сутра можемо додатно повећати плате, да расту пензије, да можемо да завршимо велике инфраструктурне пројекте – нагласила је предсједница Српске.

Цвијановићева је рекла да од новог Савјета министара очекује да не блокира процесе и да ради у складу са Уставом и повјереним надлежностима.

– Очекујем да ће поново витализовати механизам координације и да ће имати добру комуникацију са ресорним министарствима у Републици Српској. Надам се и да ћемо, када се вратимо причи о европском путу која је тотално замрла, направити помаке да бисмо могли да имамо животне пројекте из фондова ЕУ – истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да Република Српска годинама има значајну подршку руководства Србије, која води рачуна о Српској, али се не мијеша у унутрашња питања у БиХ.

Поводом оштрих реаговања из ФБиХ на Стратегију одбране и националне безбједности Србије у којем је очување Републике Српске један од приоритета, Цвијановићева каже да је проблем њих у ФБиХ то што не желе да схвате да постоји посебна веза Српске и Србије.

– Оно што ради Србија и начин на који нас третира није то што би угрозило аранжман који се зове БиХ. Мало ко озбиљно доживљава галаму из Сарајева, јер стално нешто оспоравају и дижу политичке тензије, те показују колико је то Сарајево тијесно. Сами су се довели у ту позицију – каже Цвијановићева.

У вези са дешавањима у Црној Гори због спорног Закона о слободи вјероисповијести Цвијановићева је рекла да је очигледно да тамо није било дијалога и да све дјелује као покушај умањивања снаге и потенцијала Српске православне цркве.

– Република Српска не може да утиче на унутрашња питања других земаља, али смо се ставили на располагање за потребе тамошње цркве – рекла је Цвијановићева.

Архива