Цвијановић: Република Српска је чињеница, постојаће са или без Дејтона

16.01.2020 Актуелно

 

Након информације о евентуалној измјени Устава БиХ, реговао је и званични Београд.

Предсједница Републике Жељка Цвијановић истиче да је Српска трајна категорија. За београдске Вечерње новости изјавила је да измјене дејтонске структуре БиХ не може бити без сагласности конститутивне српске нације.

– Република Српска је чињеница и постојаће са Дејтоном или без њега. О томе како ће БиХ изгледати и шта се дешава са Дејтонским споразумом могу одлучивати само народи у БиХ и то консензусом – рекла је она.

И предсједник Србије Александар Вучић поручује да нова рјешења о БиХ не могу бити постигнута без сагласности сва три конститутивна народа. Вучић је за, Танјуг, истакао да се не противи разговорима, али је сумњичав кад год неко помене измјене најважнијег споразума о БиХ.

– Да се ми не лажемо, многи који говоре о промјени Дејтонског споразума мисле како би то требало да иде у правцу смањивања компетенција и прерогатива власти Републике Српске, а стварање, као се то популарно назива функционалне државе, а то би значило мање надлежности за Републику Српску него што има данас – додао је Вучић.

Архива