Брчко – 9. јануар избор је и право српског народа

10.01.2020 Актуелно

 

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је обиљежавање 9. јануара избор и право српског народа на свој датум и дан. Додик је рекао да не може бити прихваћено оно што ради Уставни суд БиХ, јер он није легитиман, нити је израз суверенитета БиХ. Премијер Радован Вишковић истакао је да се са скупа у Брчком шаљу поруке мира и жеље да се гради и развија Република Српска, али не на штету било кога у БиХ.Дан Републике Српске у Брчком обиљежен је полагањем вијенаца на спомен-обиљежје српским браниоцима Брчког и свечаним пријемом. Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да су институције Републике Српске одлучиле да је 9. јануар Дан Републике и тако ће, каже, и бити.

– Не можемо да прихватимо то што ради Уставни суд, јер он није уставан ни легитиман, нити је израз суверенитета БиХ, јер у њему сједе три странца. Све одлуке уперене против одлука српског народа биле су мотивиссне већинама које чине три странца и два Бошњака која су, без оклијевања, увијек, гласала на штету Републике Српске – истакао је Додик.

Брчко дистрикт је власништво два ентитета у БиХ и у њему живе грађани Републике Српске, који имају право да славе 9. јануар као Дан Републике Српске, каже премијер Радован Вишковић.

– Шаљемо поруке мира, поруке љубави. Поруке да ми само волимо, градимо и желимо да развијамо Републику Српски и да не радимо на штету било коме у БиХ. Ко то буде разумио имаће прилику да скупа са нама гради и БиХ – нагласио је Вишковић.

Градоначелник Брчког Синиша Милић задовољан је што је настављена традиција обиљежавања Дана Републике Српске у дистрикту. Истакао је да у Брчком празници нису ни 25. новембар, ни 1. март, али да је и тада било организовања јавних скупова.

– Том приликом нико од Срба није рекао ружну ријеч, а данас се покушава направити проблем око 9. јануара. То је та равноправност о којој ми говоримо и за коју се ми у суштини и боримо – рекао је Милић.

Архива