Ковачевић: Иванић и Шаровић воде лицемјерну политику

20.12.2019 Актуелно

– Морам да подсјетим грађане да је Младен Иванић у прошлом мандату Предсједништва БиХ усвојио два документа, које је Небојша Радмановић осам година одбијао да стави на дневни ред. Ту прије свега мислим на Преглед одбране, који је био један од главних услова НАТО-а за МАП, као и Стратегију спољне политике у којој је јасно наведено да НАТО остаје главни приоритет БиХ. Због тога нам је касније и Мајкл Помпео, државни секретар САД-а ударао дипломатске шамаре када је говорио да МАП и АНП нешто на шта је БиХ обавезао Младен Иванић усвајањем Прегледа одбране и Стратегије спољне политике. То је све био дио притиска касније испоручених Милораду Додику, као изборном побједнику из Српске – рекао је Ковачевић за портал banjaluka.net .

Коментаришући негативне коментаре припадника опозиције из Републике Српске на рачун усвајања Програма реформи и оптужујући српског члана Предсједништа и лидера СНСД-а, Милорада Додика да је потписом прихватио НАТО пут БиХ, Ковачевић дадаје:

– Милорад Додик је ипак успио да се одупре притиску и успио је да усвоји документ који се зове Програм реформи, који није АМП, није МАП и који није пут према НАТО-у, већ само једна уговор о сарадњи са НАТО савезом, насличнији оној сарадњи какву сарадњу са НАТО-ом има Србија. Оно што је најбитније када је у питању тај документ јесте да по први пут од 2005. године и од прве прве одлуке Борислава Паравца из СДС-а у Предсједништва БиХ да је НАТО стратешки циљ БиХ ми први пут имамо једна документ у којем стоји да се чланство у НАТО-у не прејудицира, односно да се уопште не разматра – рекао је Ковачевић.

Он такође подсјећа да су политичари из СДС-а и ПДП-а гласали за све документе који су предвиђали пут у НАТО, још од одлуке Борислава Паравца, али и усвајање Декларације о стратешком опредељењу Републике Српске у систему одбране БиХ, усвојене у Народној скупштини Српске 2005. године, а да је једини документ за који они нису гласали јесте документ Резолуција о заштити уставног поретка и проглашење војне неутралности Републике Српске, што је према његовим ријечима крајње лицемјерство.

Ковачевић закључује да су потези политичара, припадника СДС-а и ПДП-а најобичније посипање пепелом и такмичење за награду лицемјера 21.вијека, а да је лидер СНСД-а и спрски члан Предсједништва Милорад Додик потписао један документ који није пут према НАТО-у, већ само сарадња са тим савезом и да ће СНСД и даље наставити да ради све оно за шта су их грађани бирали и што се осигурати бољи живот грађана Републике Српске.

Архива