Кошарац: Нови сазив Савјета министара убрзаће рјешавање спорних питања

29.12.2019 Актуелно

Кошарац је изјавио за Срну да је током прошле и ове године често боравио у Братунцу и да је прво питање које су му грађани постављали било стављање моста „Братољуб“ у функцију изградњом приступног пута и граничног прелаза Братунац – Љубовија.

– Тај мост је од виталног значаја за привреду и људе тог краја и није било ниједног озбиљног разлога да БиХ не заврши свој дио посла, након што је Србија прије три године изградила мост. Нажалост, у претходном сазиву Савјета министара није било политичке воље с једне стране, док представници Срба нису имали довољно политичке снаге да убиједе партнере у потребу да се заврши овај пројекат – нагласио је Кошарац.

Он је оцијенио да у доношењу ове одлуке, након три године непотребног чекања, има много симболике.

– Очигледно је да ће овај Савјет министара убрзавати процесе и рјешавати спорна питања, а избјегавати свађе и конфликте с циљем да се поправи живот свих грађана ове земље – нагласио је Кошарац.

Он је додао да на такву оријентацију новог сазива Савјета министара упућује и састанак предсједавајућег Тегелтије са представницима удружења послодаваца Републике Српске и федерације БиХ.

– Резултати тог састанка и формирање радних група које ће се бавити заштитом домаће привреде, законом о ПДВ-у, јавним набавкама, облашћу саобраћаја и радноправним односима доказ су значајних промјена у приступу и политикама које доноси нови Савјет министара. Евидентно је да ће се много више уважавати ставови пословне заједнице, која представља кључни ослонац напретка и развоја сваког друштва – рекао је Кошарац.

Он је поновио став о потреби заштите домаће привреде и производње, уз, како је навео, поштовање обавеза које је БиХ преузела у регионалним и међународним оквирима.

– Има довољно простора да се заштите и промовишу домаћи производи, који су, у многим привредним гранама, бољи и квалитетнији од оних из увоза. Мјере на којима ћемо, заједно са представницима послодаваца, сигурно радити у наредном периоду требају да ојачају домаћу привреду и учине је конкурентнијом и на домаћем и на страним тржиштима. А јака домаћа привреда створиће услове и за веће плате, бољи стандард грађана и за заустављање одлива радне снаге у иностранство – закључио је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.

Архива