Република Српска и НР Кина реализују заједничке пројекте

03.12.2019 Актуелно

Са представницима компаније АВИК, коју је предводио предсједник управе компаније Суо Шухе разговарано је о унапређењу сарадње и реализацији заједничких пројеката.

– Сутра имамо разговор у Националној банци Кине око финансирања услова за финансирање ХЕ Бистрица и послије тога имамо наставак разговора у компанијама Авик гдје потписујемо меморандум – рекао је Вишковић.

Током састанка, разматране су конкретне активности и мјере са кинеским партнерима на реализацији заједничких пројеката у области енергетике, посебно када је ријеч о изградњи хидроелектрана на притокама Дрине, као и о партнерству у изградњи фабрике цијеви у Фочи и фабрике цемента у Угљевику, саопштено јз Владе Српске.

– Сутра очекујемо да парафирамо и први споразум око изградње три хидроцентрале на Ријецу Бистрици, то је сада преко 45 мегавата вриједности око 90 милиона вера, кључ у руке. Исто тако као пакет тој изградњи разговарали смо и о фабрици металних цијеви великог профила која би се градила у Фочи – каже Вишковић.

Вишковић је на састанку са предстваницима Владе Пекинга представио потенцијале Републике Српске у областима пољопривреде, туризма и образовања, а било је ријечи и о усвајању добрих пракси по питању унапређења пословног амбијента.

 – Предложили смо кинеским партнерима и наше налазиште кварцног пијеска које се налази у околини Братунца и могућу изфрадњу фабрике стакла у Подрињу. Ту треба исто да себ уради пројектно техничка документација. Предложили смо сарадњу и са ваздухопловним заводом Орао и са Космосом, гдје ће наши кинески партнери да дођу наредне године да сниме стање – нагласио је он.

Са представницима кинеске компаније за развој аеро-технологија разговарано је о сарадњи у области развоја авио-саобраћаја и инфраструктуре.

Данашњим састанцима, присуствовали су министар енегретике и рударства Петар Ђокић и директор Електропривреде Српске Лука Петровић.

 

Архива