Представљен пројекат реконструкцијe зграде Музеја савремене умјетности Српске

17.12.2019 Актуелно

 

Прва фаза пројекта биће реализована наредне године и финансираће се из Амбасадорског фонда САД-а у износу од 150.000 долара док је друга фаза пројекта у износу од 486.000 КМ финансирана из Програма јавних инвестиција Владе Републике Српске.

Прва фаза реконструкције односи се на адаптацију крова зграде и прилагођавање поткровља у јавну библиотеку док се друга фаза односи на санацију фасаде са амбијенталном расвјетом.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, која је била премијер Српске када је Влада прихватила да суфинансира овај пројекат, истакла је да је ријеч о великом подухвату.

– Влада Републике Српске издвојила је двије трећине новца, а САД путем Амбасадорског фонда једну трећину. Ово је велики подухват који ће помоћи Музеју савремене умјетности да на бољи начин испуњава своју сврху и визију – рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, овај пројекат ће много значити за Бањалуку и дати допринос активностима у области културе којима је обухваћена цијела Српска.

– Ми смо прошле године додијелили значајна средства за реконструкцију објеката културе широм Републике. На Бањалуку се односило око два милиона КМ и подржали смо све што су институције културе делегирале као пројекте или потребе. Наставићемо да радимо, а ово даје подстрек и за друге ствари – истакла је Цвијановићева.

Она је захвалила Амбасади САД на заједничком подухвату, наводећи да је култура област у којој се најлакше сарађује.

– Срећна сам што заједно можемо да нешто вриједно оставимо иза себе. Ово је начин да сачувамо спону између прошлости и будућности – каже Цвијановићева.

Амбасадор САД у БиХ Ерик Нелсон рекао је у обраћању присутнима да му је увијек задовољство да дође у Бањалуку, те да се овим отвара ново поглавље партнерства.

– Амбасада САД и Влада Републике Српске сагласни су да је ова институција културно благо вриједно улагања. Хвала Жељки Цвијановић и Влади што су удвостручили износ који смо ми дали како бисмо завршили овај пројекат. Ово је диван музеј са добро очуваном збирком, а јавна библиотека за умјетност биће прва у БиХ. Ово је најбољи музеј савремене умјетности у БиХ, он повезује грађане и умјетнике са трендовима данашњице и отвара нове перспективе – истакао је Нелсон.

Директор Музеја савремене умјетности Сарита Вујковић рекла је новинарима да ово није само презентација пројекта санације и реконструкције зграде, него и нове визије како ова институција треба да изгледа у будућности.

– Реконструкција крова омогућиће и нове садржаје – библиотеку за умјетност, повезивање приземља и спрата лифтом чиме ћемо добити нови простор. Увјерена сам да ћемо на тај начин добити и нову публику – каже Вујковићева.

Укупна вриједност пројекта, прецизирала је она, премашује 700.000 КМ, а у току је процедура за добијање дозвола, послије чега слиједи расписивање тендера и избор извођача радова.

– Надам се да ћемо те процедуре завршити до прољећа како би почели радови. Зграда је саграђена 1891. године. У правом тренутку је покренута санација да бисмо 2021. године дочекали 50. рођендан Музеја савремене умјетности са новим кровом и новим садржајима – истакла је Вујковићева.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је реконструкција Музеја савремене умјетности лијепа вијест за културну сцену и урбани развој града.

– Музеј савремених умјетности је једна од најживљих културних институција која нас сваки пут обрадује добрим изложбама и одржава интензивну међународну сарадњу. Ово се уклапа у оно што радимо када је ријеч о урбаном развоју Бањалуке. Прихваћено је ново рјешење за центар града и у том концепту Музеј добија савим нови положај као центар нове трговске површине – рекао је Радојичић.

Он је појаснио да ће са обје стране музеја настати нове површине са трговима чиме објекат долази у фокус и налази се у центру трга који ће служити за разне врсте јавних окупљања и догађања.

– Ова трансформација објекта представља прву степеницу на путу ка ономе што ћемо радити у центру града – каже Радојичић.

Архива