Додик: Важно шта ће рећи Парламент Српске, а не опозиција

22.12.2019 Вијести

– Опозиција је све своје рекла. Ту ништа не можемо да учинимо. Они би и даље имала исти приступ према том документу, без обзира шта тамо писало. Они више вјерују Комшићу, па нек вјерују и даље – рекао је Додик у Бањалуци.

Додик је нагласио да није он сам могао писати тај документ, већ да је ту и међународна заједница, као и представници Хрвата и Бошњака који хоће НАТО интеграције.

– Оно што смо ми урадили јесте да смо узели и добили ту квалификацију да се не прејудицира чланство, а не прејудицирати значи ставити са стране и тиме можемо бити задовољни. Све зависи од наше воље и док ми сједимо тамо неће бити НАТО интеграције, а ако дођу Мирко Шаровић и Младен Иванић, биће НАТО интеграције – истакао је Додик.

Додик је подсјетио да је опозиција имала прилику да нешто учини, али да ништа није учинила, а дали су сагласност да се изабере комисија која је радила Годишњи национални план.

– Када су добили АНП, скидали су га са дневног реда, вјероватно, чекајући повољну прилику да га усвоје. Никада га нису ставили на дневни ред и одбили га – истакао је Додик.

Он је додао да је његова позиција била потпуно незахвална, јер је у том погледу посао био значајно одмакао.

Додик је поновио да је једна од кључних констатација та да Програм реформи не прејудицира чланство у НАТО и да се зато тај документ не зове АНП.

– НАТО је једна озбиљна организација и код њих постоје јасне процердуре и нема ту подразумијевања. Ту пише, ако хоћете да идете даље у интеграције, треба да доставите АНП. Ми то не достављамо – напоменуо је Додик.

У том контексту је подсјетио на изјаву команданта јужног крила НАТО-а који је Програм реформи оцјенио као неки меморандум о договору и да је прецизирао да Додик не дозвољава разговор о АНП-у.

Архива