Цвијановић: Српска мора имати компактан тим у Сарајеву

17.12.2019 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је за Српску важно да има компактан тим у Сарајеву који ће имати чврсте везе са републичким институцијама и заједно рјешавати проблеме на добробит грађана.

Цвијановићева је истакла да је приоритет да се састави Савјет министара у којем ће представници Српске имати подршку цијеле репрезентације која долази из Републике Српске.

– Вјерујем да ће се то ускоро догодити и да ћемо доћи до коначног рјешења када је ријеч о представнику ДНС-а који ће бити министар у Савјету министара. Принцип рационалног поступања мора да превагне и не можемо правити комбинације у којима ће се појавити кандидат који не ужива подршку не само члана ДНС-а, него и коалиционих партнера. Морамо ту бити веома опрезни – рекла је Цвијановићева.

Она је додала да Савјет министара мора имати потпуно другачију улогу него у претходних пет година у којима није постојала искрена комуникација, нити је било могуће успоставити сарадњу.

– Увијек је то био терен за политичка препуцавања, што је било штетно и за грађане и за Републику Српску. Ово је ново поглавље и морамо у њега ући на рационалан начин. Морамо имати компактан тим чија је основна веза са грађанима и институцијнама Српске и такве ћемо људе бирати – истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева, која је и потпредсједник СНСД-а, рекла је да та странка нема разлога да прави раскол у ДНС-у са којим има добру сарадњу 20 година.

– Били смо заједно и као позиција и као опозиција, те доносили и спроводили тешке одлуке. Људима у СНСД-у је мучно да морају да се баве овом ситуацијом, али смо на то приморани с обзиром на то да смо коалиција. Морамо сви заједно као коалиција процијенити ко су људи који могу да оду на ниво БиХ и тамо дјелују у сарадњи са људима из Српске. Они су представници Републике Српске на чијој територији су и бирани – додала је Цвијановићева.

Навела је да приликом избора министара у Српској никада није било проблема, али да је ниво БиХ осјетљивији и ту мора бити успостављена и очувана компактност током цијелог мандата.

– Ниједна кризна ситуација не може довести до тога да тај тим није јединствен и тиме ћемо се водити када бирамо кадровска рјешења – поручила је Цвијановићева.

 

Архива