Бањалука: Отворена Међународна конференција „Форвард“

04.12.2019 Актуелно

 

– У овоме видимо велику развојну шансу. Конференција је прилика да се разговара о одређеним рјешењима, односно куда се креће модерни свијет, шта значе модерна управа и економија и да видимо која је то област која даје могућност за развој и додатно запошљавање – рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је 313 предузећа у Српској у сектору информационих технологија и да запошљавају 7.000 радника, те да је евидентно да је ова привредна грана у успону.

– Земље које желе да буду модерне и организоване морају имати модерне технологије на којима ће базирати и економски раст. Срећна сам што Република Српска настоји да ухвати корак са развијеним друштима – додала је Цвијановићева.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић нагласио је да Српска активно ради на дигиталној трансформацији.

– Испред нас је свијетла будућност уколико схватимо да се дигитална трансформација не може избјећи. Остаје само питање како да је прихватимо и примијенимо, а трудићемо се да конференција постане традиционалана – рекао је Рајчевић.

Он је напоменуо да ће на конференцији бити ријечи о различитим темама важним за дигиталну трансформацију локалних заједница, али и о битним питањима која су садржана и у економским реформама и експозеу премијера Српске Радована Вишковића.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да нема области живота и рада у којима нису присутне информационе технологије.

– Морамо да радимо на дигиталној трансформацији у свим сферама од администрације до привредних субјеката. У Стратегији развоја Бањалуке један од циљева јесте развој паметног града, односно дигиталних платформи и технологија, а већ радимо на неким појединачним пројектима – напоменуо је Радојичић.

Конференцију организује Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво и Иновациони центар Бањалука.

Архива