Жунић опозицији: Зашто нисте тражили сједницу када је Иванић потписао пут у НАТО?

26.11.2019 Актуелно

Он је истакао да жели да се на сједници парламента говори о документима која су сви видјели и који су усвојени.

– Ту прије свега мислим на Стратегију спољне политике коју је потписао Младен Иванић мимо резолуције парламента Српске из 2018. године. СДС и ПДП се тада нису сјетили да држе конференцију за новинаре и траже посебну сједницу. У том документу, који је Иванић потписао пише: „Наставак спровођења активности у односу на НАТО остају приоритет институција БиХ. Приоритетне активности ће бити првенствено усмјерене ка активацији и спровођењу МАП“- навео је Жунић.

Додао је да је тај документ постоји и да је опозиција, ако има имало морала, требала да стави тај документ на дневни ред парламента Српске како би се о њему расправљало.

Жунић је навео да се на сједници НСРС могло расправљати и о низу других ствари који се тичу обавеза функционера из Српске, а који обављају своје дужности у Сарајеву.

– Могли смо питати Игора Црнатка да нам објасни његове изјаве да БиХ треба да прати примјер Црне Горе на путу ка НАТО, као и да је спољнополитичка одредница Босне и Херцеговине чланство у НАТО и ЕУ. Ту изјаву је дао 1. фебруара ове године. Такође, могли смо у тој информацији и да нађемо изјаву Драгана Мектића у којој каже: „С обзиром на нашу прошлост волио бих да заједнички гурамо причу везано за НАТО“ – навео је Жунић.

Он је истакао да су посланици требали да расправљају и о документу под називом „Позиција САД у вези са активацијиом МАП за БиХ“ у којем јасно стоји да је Младен Иванић гласао за спољнополитичку стратегију БиХ, која подразумијева и чланство у НАТО.

Жунић је још упитао зашто су српски министри три пута скидали АНП са дневног реда сједница Савјета министара, умјесто да су гласали против њега.

– Имали су могућност да гласају против АНП и тада би га скинули за стално. Међутим, они су га скидали са дневног реда да остане могућност дневно политичких уцјена – истакао је Жунић.

На питање новинара да ли је упознат са информацијом о Програму реформе, Жунић је навео да зна довољно о његовом садржају, али да не жели откривати детаље.

На питање зашто, Жунић је рекао да тај документ још није ступио на снагу већ ће се активирати оног тренутка када се формира Савјет министара у договору са члановима Предсједништва БиХ.

– Јавност Републике Српске треба знати да је НСРС донијела резолуцију о војној неутралности за коју нису жељели гласати представници СДС и ПДП. Они нису смјели да гласају за то. У Програму реформе БиХ тачно стоји реченица да се не прејудицира чланство у НАТО и да ће све остале одлуке донијети Предсједништво БиХ и Парламентарна скупштина. НСРС може да употријеби могућност виталног националног интереса – појаснио је Жунић.

На примједбу да је документ о путу БиХ ка НАТО потписао и Небојша Радмановић из СНСД, Жунић је подсјетио да је пут ка НАТО зацртан 2004. године одлукама парламента Српске. У тим одлукама, како је навео он, учествовали су и посланици СДС, ПДП и СНСД.

– Наставио је господин Паравац, наслиједио Радмановић, потом Иванић – навео је Жунић.

Архива