Влада Српске добрим радом обезбиједила веће плате и пензије

27.11.2019 Актуелно

Цвијановићева је оцијенила да је Влада током непуне године мандата испунила већину планираног у овој години, те да ће преостало бити сигурно испуњено у наредном мјесецу.

– Једна од главних одредница рада Владе била је, као што смо дефинисали у заједничким коалиционим политикама, обезбиједити стабилност финансија, што је и урађено. Имамо веће приходе од планираних. Влада је на себе преузела обавезу повећања плата и пензија. Та повећања се дешавају током цијеле ове године. Све иде као што смо дефинисали – рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је подсјетила да ће почетком наредне године услиједити редовно усклађивање пензија у оквиру чега би требало да буду повећане за око три одсто.

– Влада ће након тога у складу са финансијским могућностима стварати простор и за ванредно усклађивање као што смо годинама радили – рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, пут који је давно трасиран и подразумијева добру комуникацију са социјалним партнерима и данас постоји.

– Све што Влада ради треба посматрати као заједнички производ Владе и других институција, те социјалних партнера без којих је немогуће дефинисати и спровести одређена рјешења – каже Цвијановићева.

Она је изразила задовољство и због тога што није било застоја у реализацији инфраструктурних пројеката, било да је ријеч о саобраћајницама или изградњи, реновирању и реконструкцији школа.

Цвијановићева је оцијенила да Српска има институционалну стабилност без које нема добрих рјешења.

– Зато је било важно да још у децембру прошле године буде формирана Влада и тада донесен буџет и Програм економских реформи, те да ова година прође у складу са нашим плановима. То није случај са другима у оквиру БиХ и жељно очекујемо да тај кредибилитет и ауторитет добију и ниво БиХ и Федерације БиХ да бисмо могли заједно рјешавати одређена питања – истакла је Цвијановићева.

Архива