Субвенције Брчком за струју 56 милиона КМ

01.11.2019 Актуелно

Вишковић је напоменуо да је, према арбитражној одлуци, требало да се снабдијевање електричном енергије врши 50 одсто из Републике Српске, а 50 одсто из ФБиХ, али се од 2008. само једном, и то 2010. године, дистрикт снабдијевао струјом од Електропривреде БиХ, али по 30 до 40 одсто скупљој цијени.

– Од 2008. године непрекидно у стоодстотном дијелу Електропривреда Републике Српске снабдијева грађане дистрикта електричном енергијом по цијенама које важе за грађане у Српској – рекао је Вишковић након састанка са градоначелником Брчког Синишом Милићем.

Он је додао да је Влада Српске дистрикт помагала у многим пројектима, те да ће то наставити да ради и у наредном периоду.

Вишковић је рекао да је на састанку да градоначелником Брчког разговарао и о изградњи трасе ауто-пута која иде од Добоја до границе са Србијом на Рачи.

– Ми ћемо у четвртак на сједници Владе Српске имати план парцелације за изградњу ауто-пута од Брчког до Бијељине и даље до Раче како би наше Правобранилаштво и Геодетска управа могли несметано да врше експропријацију том дијелу. Истовремено ћемо рјешавати проблеме парцелације који су се појавили у дијелу око Модриче и Вукосавља – рекао је Вишковић.

Он је напоменуо да је у план парцелације уврштена и изградња магистралног гасовода који ће се градити истовремено уз ауто-пут.

Милић је рекао је да би цијена струје за домаћинства била већа и до 40 одсто да Република Српска не снабдијева дистрикт струјом по повољним цијенама.

Милић је истакао да је на састанку са премијером Српске договорена оперативна сарадња у различитим областима у којима Република Српска има позитивна искуства, а која ће помоћи у унапређењу рада управе дистрикта.

– Важна вијест за грађане је да ће Влада Републике Српске анализирати како би подстицаје које даје својим грађанима дала и грађанима Српске у дистрикту – рекао је Милић.

Архива