Српској потребни озбиљни партнери на нивоу БиХ

22.11.2019 Актуелно

Цвијановићева је поручила да очекује да се након формирања власти на нивоу БиХ почну договарати и рјешавати ствари на основу договора, јер у претходном периоду није постојала ни права комбинација између различитих нивоа власти, нити поштовање које је требало бити исказано према Републици Српској.

– Све је било сведено на чисти политички терен и препуцавања. Сада очекујем да та ситуација буде у потпуности промијењена – рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци, одговарајући на питање који су то важни пројекти за Српску који ће бити одблокирани формирањем власти на нивоу БиХ.

Она је додала да то значи да се озбиљно приступи разговорима са финансијским међународним организацијама како би видјели на који начин да се заврше пројекти који су већ у игри јер неки од њих чекају ратификацију.

Предсједница Српске је подсјетила на изјаве представника Међународног монетарног фонда и осталих међународних организација да немају партнера док не буде формиран нови Савјет министара. „Врло јасно су послали ту поруку“, рекла је Цвијановићева.

 

Према њеним ријечима, постоје и бројни инфраструктурни пројекти за које је Српска заинтересована и о којима жели причати са међународним партнерима.

Она је нагласила да Српској сада није потребан новац од ММФ-а, али је потребно да понекад има аранжман са њима да би са другим организацијама могли направити валидне уговоре, јер траже неку врсту гаранције, да постоји и одређена сарадња са ММФ-ом.

– Имам највиша очекивања када је ријеч о механизму координације, јер смо то договорили. Потребно нам је за даље кретање ка ЕУ, али и да бисмо разрјешавали одређене дилеме. То значи да су поново све институције у игри, на свим нивоима власти у складу са уставним надлежностима – нагласила је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је механизам кориштен када је попуњаван Упитник ЕУ, док је за све остало био у застоју.

– Очекујем да нови Савјет министара са великим активизмом покрене причу о координацији, јер је свима потребна, не само због ЕУ, већ и за реализацију пројеката. Све то може стати у један други оквир, а то је наставак Реформске агенде, који се назире кроз документ који су потписале двије ентитетске владе, а односи се на наставак важних економско-социјалних питања, што је потребно свима с обзиром на то да смо ушли у одређену фазу и завршили доста посла у вези са Реформском агендом – рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да највећи терет носе ентитетске владе, али је за одређена питања потребно имати или добру координациону тачку или одређене ствари које морају да се дешавају на нивоу БиХ.

Архива