Радмановић: Приједлог СДС-а и ПДП-а иде на штету Републике Српске

16.11.2019 Актуелно

Pадмановић је рекао да приједлог СДС-а и ПДП-а иде на штету Републике Српске, јер уколико би тај приједлог прошао он би омогућио да у будућности неко други одлучује у име Републике Српске у том тијелу.

– Без обзира на то колико су добили гласова, они би требали да схвате да то не може и не треба тако. Позивамо их да сарађујемо на заштити интереса Републике Српске без обзира што имамо неслагања унутар Српске – рекао је Радмановић.

Он је рекао да је СНСД предложио кандидате за чланове парламентарних комисија због процјене да треба извршавати закључке Народне скупштине Републике Српске и да је покретање измјена пословника на штету Српске.

Додао је да Савјет министара треба формирати безусловно, као што је СНСД радио од почетка, али су се изненада појавили неки непотребни услови које нико није требао да постави и због тога је дошло до застоја у формирању Савјета министара.

Према његовим ријечима, иницијатива за измјену Пословника је потпуно необична јер су је покренула четири посланика из Републике Српске – по два из СДС-а и ПДП-а.

– Чули смо од предсједника СДС-а /Мирка Шаровића/ да има подршку 27 посланика у Представничком дому, али грађанима Српске нису објаснили ко су ти посланици – рекао је Радмановић.

Истиче да међу њима није девет посланика из Републике Српске, односно из реда српског народа из СНСД-а и Српског клуба.

– Поставља се питање ко је међу та 23 посланика. Они су из ФБиХ. Логично питање је зашто сви посланици из ФБиХ подржавају измјене Пословника, а не подржавамо их ми из Српске. Одговор је једноставан – зато што су на штету Републике Српске. Ми смо морали да устанемо у одбрану – каже Радмановић.

Он је рекао да ће СНСД предложити и кандидате за чланове комисија Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

– Не можемо да кажемо када ће се то догодити јер морамо да консултујемо наше делегате у Дому народа. Важно је да буду формиране заједничке комисије оба дома Парламентарне скупштине. Вјероватно ће то бити убрзано урађено – рекао је Радмановић.

Он је подсјетио да су три странке побједнице у конститутивним народима раније у преговорима о формирању Савјета министара договориле да је концепт пут према Европској унији и да нема других детаља и коалиционих споразума.

 

Архива