Односи Српске са Русијом дају квалитетне резултате

19.11.2019 Актуелно

– То је прилика да се сретнем са губернатором Санкт Петербурга са којим имамо добре односе и низ потписаних споразума – рекао је Додик.

Он је истакао да У Универзитетски клинички центар Републике Српске често долазе специјалисти из Русије, да људи из Српске одлазе у Руску Федерацију и да се повећава број студената из Српске који тамо студирају.

– Покушавамо још више да урадимо и на економском плану, иако смо ми мала економија, а код Руса су бројке у погледу потреба фрапантно велике – изјавио је Додик вечерас за АТВ.

Он је подсјетио да дуже од двије године Агенција за лијекове БиХ, којом управља ПДП, не даје одобрење за увоз лијекова из Русије, иако их извозе на европско тржиште.

– Агенција за лијекове то не дозвољава због тога што бисмо те лијекове добили по 25 до 30 одсто нижој цијени у односу на ону по којој их сада набављамо од западних компанија. То плаћају наши људи. И онда они из ПДП-а нама причају о поштењу – каже Додик.

Он је додао да ће се сутра у Београду састати са предсједником Србије Александром Вучићем са којим је више пута разговарао након што је хоспитализован.

– Он већ обавља своје послове. Морам да му захвалим што је почео да реализује обећање да ће са 25 милиона евра помоћи буџет Српске. Дио тог новца већ је стигао. Радимо важну ствар и за Дрвар и тамо ће, осим погона предузећа `Јумко`, бити отворена и пословница Комерцијалне банке. Видјећемо шта још можемо да учинимо за наше људе у три-четири општине у Федерацији БиХ у којима је већинско српско становништво – рекао је Додик.

Он је оцијенио да је Вучић много помогао у многим питањима, те да додатно разумије процесе и односе у БиХ.

Архива