Додик: Закључци нису усвојени да би их ПИК одбацивао или прихватао

13.11.2019 Актуелно

– Закључке је усвојила Народна скупштина Републке Српске, која из свих важећих прописа црпи могућност и право да их усвоји. Савјет за провођење мира је самоорганизовано тијело одређеног броја земаља и организација, које нема ни акт о оснивању, ни акт о функционисању, што говори да је ријеч о тијелу које није утемељено у међународном праву и актима – рекао је Додик упитан да прокоментарише изјаву амбасадора земаља чланица Управног одбора Савјета за провођење мира који су одбацили Закључке НСРС.

Да је њихово организовање потпуна правна бесмислица, истакао је Додик, још тада, 1995. године упозорила је Паулина Невил Џонс, тадашњи политички директор Министарства спољних послова Велике Британије, на конференцији у Лондону, када се ово тијело и самоосновало.

– Сви су знали да је ријеч о подвали, тако је Паулина Невил Џонс описала оснивање ПИК-а. Високи представник ни по Дејтнском споразуму, нити по резолуцијама Савјета безбједности УН нема никакву обавезу према Савјету за провођење мира, те стога сматрам да је њихово дјеловање у прошлости, па и ово данас, мимо Дејтонског споразума и мимо било ког правно обавезујућег акта – нагласио је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је оцијенио да форум амбасадора у оквиру Управног одбора Савјета за провођење мира, који се у Сарајеву састаје с времена на вријеме, нити има правно утемељење нити икакав смисао, посебно ако се узме у обзир да се без икаквог правног основа конастантно уплићу у унутрашња питања у БиХ, а позивају се на очување суверенитета те исте БиХ.

– Јасно нам је да је сила на њиховој страни, али сила и право нису једно те исто, и то желим да им поручим и данас. Да би протумачили Споразум и Устав није нам потребан нико из међународне заједнице, јер иако смо мали за њих и недовољно бројни, имамо довољно способних људи који на компетентан начин могу да протумаче све споразуме и одлуке – поручио је Додик.

Архива