Додик: Велика опасност за Српску у рукама Шаровића и Бореновића

19.11.2019 Актуелно

– Биће занимљиво видјети да ли ће СДС и ПДП гласати за поменуте ствари. Видјећемо да ли ће проћи измјене Пословника, претпостављам да је то могуће јер су се све бошњачке партије окупиле око тога и само су против СНСД и ХДЗ. Уколико СДА уђе у ту врсту приче, ствара се могућност за неку већину – истакао је Додик, који је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је за АТВ рекао да је СНСД делегирао своје чланове за попуну комисија у Представничком дому да би спријечио промјене Пословника све док за то не буде постојао општи консензус политичких представника Републике Српске.

Према његовим ријечима, СНСД је то урадио невољно слушајући, између осталог, објашњења из СДС-а и ПДП-а, који су измјене Пословника иницирали под плаштом наводног деблокирања Представничког дома и средстава за велике пројекте која су на чекању.

– Искуство нас учи да све што се на нивоу БиХ једном етаблира, остане зацементирано. И даље сам изненађен понашањем СДС-а и ПДП-а. Њихова прича се не своди само на функционисање Представничког дома, јер је упитно да ли ће он функционисати и након евентуалог усвајања измјена Пословника. Они покушавају да направе представу да брину за народ и пројекте које су, иначе, оспоравали у Српској, тврдећи да власт наводно не води одговорну политику. А сад би на нивоу БиХ све усвојили – каже Додик.

Измјене Пословника, подсјетио је Додик, раније су предлагали и високи представник, али и СДА која је тражила деблокаду Представничког дома, а крајњи циљ је био да буде маргинализована Српска.

– То је успјешно заустављено, а онда је договорено да то уради СДС. Не мислим да је то политика те странке, већ Мирка Шаровића. Без обзира на то шта причао, он дефинитивно води СДС ка издаји српских националних и државних интереса. Познат је и по томе што је у Народној скупштини као министар на нивоу БиХ рекао да га не занимају ставови парламента Српске. И сада се то види – истакао је Додик.

Према његовим ријечима, неприхватљиво је да поједини посланици из Српске попуњавају сва мјеста у парламентарним комисијама, чиме скрнаве репрезентативност Републике.

– Тиме би био створен негативан преседан да се на исти начин доносе одлуке без сагласности Српске. Зато је то опасно. Ово намјерно раде иако су свјесни негативних посљедица по Српску – рекао је Додик.

Он је напоменуо да је и Народна скупштина Српске у недавним закључцима поручила да треба спријечити промјене Пословника.

– Када смо видјели да они то не желе да повуку, ишли смо са нашим приједлозима за попуну комисија. Наше понашање је било рационално јер ако не можете да дођете до Савјета министара, онда не мора радити ни Парламентарна скупштина БиХ. Шаровића је као министра у техничком мандату занимало само да што дуже остане на функцији иако та институција у таквом мандату не може предлагати ни законе. Испада да би Представнички дом требало да ради да би била промовисана политика Шаровића или ко зна кога. То се неће десити – поручио је Додик.

Он је оцијенио да се иза свега крије субјективна политика Шаровића и Бореновића.

– Увјерен сам да СДС не стоји иза тога. Шаровић се и борио да буде лидер СДС-а да би ту странку увукао у продужену издају са позиција на којима се налази на нивоу БиХ. Њих не занима Српска и не могу да разумијем да са толико жара гурају ствари које нико у Републици Српској не подржава – нагласио је Додик.

Он је додао да не разумије лидере СДС-а и ПДП-а, који славодобитно покушавају да прогласе својом побједом то што наводно имају више од 27 гласова посланика који ће подржати измјене Пословника.

– То је пораз Српске и једина логика у вези с тим јесте да све што је пораз Републике Српске у Сарајеву јесте побједа СДС-а и ПДП-а. То је њихова политика – рекао је Додик.

Базични односи три конститутивна народа и два ентитета, објаснио је Додик, урушени су тиме што је спријечено њихово легитимно представљање, због чега неки од народа може да искористи право на самоопредјељење.

– Шта год мислили, Шаровић и Бореновић нису легитимни. Народу ће бити објашњено да је ријеч о СДС-овој и ПДП-овој издаји на штету Српске и у корист БиХ. Немогуће је тако радити и доћи у Српску и тражити гласове. То је за њих контрапродуктивно, али када су тако одлучили, добиће политички и сваки други одговор – каже Додик.

Говорећи о оптимистичним најавама о формирању власти на нивоу БиХ, Додик је навео да БиХ није оптимистична прича јер је закована својом неефикасношћу и дубоко подијељена.

– По неким објашњењима, то је пропала земља без суверенитета у којој је присутан снажан страни интервенционизам. Нема суверенитета када имате у земљи високог представника и међународну заједницу. Неколико пута сам предлагао неке позитивне ствари, али ништа није прошло. Сада сам доведен у позицију да и оно што сматрам рационалним зауставим јер овај систем БиХ нема смисла. Два конститутивна народа су у БиХ незадовољна – рекао је Додик.

Он је оцијенио да је патолошка ситуација ако су представници Бошњака задовољни тиме да се другим народима прави штета.

Коментаришући декларацију СДА, Додик је рекао да је немогуће да било који Србин у БиХ прихвати укидање конститутивности српског народа.

– Зато је потребно да се сви вратимо у Српску и јединствено у Народној скупштини конципирамо своју политику – истакао је Додик.

Према његовим ријечима, странци су прижељкивали да СДС и ПДП не прихвате да буду јединствено конципирани закључци на посљедњој посебној сједници парламента Српске.

– Знао сам да ће одбити било шта што им се понуди. Није било шансе да буду унутра и само су тражили разлоге да не буду. То је лосе – рекао је Додик.

Он је нагласио да је раније као опозиционар био сагласан са СДС-ом о значајним националним питањима, а да они сада нису подржали ни активности које се односе на рехабилитацију њихових чланова које је кажњавала међународна заједница.

– Мислим да то више нису СДС-ови људи. Већина њих је видјела катастрофалну политику те странке и побјегла. Ријеч је о односу Српске према људима који су неправедно били кажњени и трпјели посљедице. Не можемо им вратити године живота, али можемо да им повежемо пензионо и инвалидско осигурање и дамо још неке друге могућности, те им кажемо да нису заборављени – истакао је Додик.

Архива