Додик са руководством болнице „Србија“

06.11.2019 Актуелно

Додик је посјету започео обиласком болнце „Србија“ гдје је разговарао са руководством о здравственом систему на подручју Источног Сарајева.

Додик је са в.д. директора ове установе Небојшом Шешлијом разговарао о функционисању савременог медицинског објекта који пружа услуге за 120.000 становника Сарајевско-романијске регије.

Додик је изразио задовољство радом модерног болничког комплекса у чију изградњу је уложено више од 54 милиона КМ и тиме што се враћа повјерење народа у ову здравствену установу, напомињући да је финансирање изградње новог објекта ове болнице ишло на терет буџета Републике Српске и да није оптеретило здравствени сектор.

– Драго ми је да се обавезе према кредиту извршавају редовно и да је до сада исплаћена трећина обавеза, али то је ствар буџета и тиме није оптерећена ни ова јавна установа, нити здравствени фонд – рекао је Додик.

Он је подсјетио да је раније стање у болници било веома лоше, те додао да му је драго што је заједно са тимом људи радио на реализацији овог пројекта.

– То све није било лако, није лако ни данас, али желим да охрабрим управу ове јавне здравствене установе да предано ради на успостављању најоптималније могуће организације. Исто тако, обавеза државе је да заштити њихове услуге и послове тако што ћемо морати да промијенимо наш однос према специјализацији љекарског кадра – истакао је Додик.

Он је критиковао праксу да држава плати 400.000 до 500.000 КМ специјализацију доктора у иностранству, који се врати на годину дана, а након тога оде из земље.

– Дакле, они ће морати да се вежу уговором да ће остати након специјализације. Ако хоће да му држава плаћа специјализацију мораће да остане ту неко вријеме, а ми ћемо у оквиру институција Владе и ресорног министарства третирати то питање веома озбиљно – најавио је Додик.

Шешлија је рекао да је нови објекат ове болнице у потпуности оправдао своју намјену, наводећи да је у октобру болница „Србија“ остварила најбоље пословне резултате у посљедњих пет година.

Он је напоменуо да су у болници у октобру хоспитализована 1.122 пацијента, а да је досадашњи мјесечни просјек хоспитализованих пацијената био око 850, те изразио задовољство што пацијенти враћају повјерење у своју болницу.

– Задовољство нам је што смо данас угостили господина Додика, који је увијек, и док је обављао најзначајније позиције у Републици Српској, био на линији помоћи нашој болници – рекао је Шешлија.

Наводећи да посебна захвалност за изградњу новог објекта болнице припада управо Додику, Шешлија је истакао да условима у новом објекту нису задовољнији само пацијенти, него и запослени у болници.

Додик ће данас обићи и Трг „Србија“ који је у изградњи, позориште и спортску дворану у општини Источно Ново Сарајево.

Заједно са в.д. директора Путеви Републике Српске Ненадом Нешићем, Додик ће обићи саобраћајницу у реконструкцији на правцу Источно Сарајево-Јахорина.

Архива