Додик предложио за викенд састанак са лидерима ХДЗ-а и СДА

01.11.2019 Актуелно

 

Он је истакао да Изетбеговић ништа друго није ни могао да каже него да нема уласка БиХ у НАТО без пристанка Републике Српске која је донијела одлуку о војној неутралности.

– Не волим да га коментаришем јер стално нешто покушава да наметне, неку своју памет на проблеме које сам проузрокује. Појављује се као портпарол Предсједништва БиХ и међународне заједнице и објашњава шта ко ради, што је дегутантно, али је то његов проблем – додао је Додик.

Он је подсјетио да је раније са амбасадорима земаља Квинте договорено да се ријеше одређена питања у БиХ и буде постигнут компромис и да ће о свему разговарати савјетници.

– Они су тражили тада да се настави са реформом одбране, а Република Српска је заинтересована да буде смањен број војника у Оружаним снагама. Моји савјетници се са мном консултују о барем 50 питања дневно, а једно од њих је и о сједници Савјета безбједности која је посвећена БиХ. Када смо добили приједлог говора сталног представника БиХ у УН Свена Алакаја рекли смо да се неће обраћати и да за то нема сагласности, а уколико се обрати онда значи да нема БиХ -навео је Додик.

Према његовим ријечима, било какве консултације које се буду захтијевале, неће се више десити, јер нису поштоване процедуре, а Изетбеговић и Мирко Шаровић /лидер СДС-а/ нису људи који о томе могу да говоре.

– Прва реченица у документу мора да гласи – овај документ не може се тумачити као годишњи национални план и основа за активацију Акционог плана за чланство /МАП/. То је оно што смо рекли и има у стенограму мог састанка са амбасадорима Квинте. Онда кажу `неће Жељко Комшић`, добро неће он, а након тога Изетбеговић као спасава ситуацију јер је сам забрљао и што се мене тиче не треба да постоји БиХ – рекао је Додик.

Према његовим ријечима, одлука о војној неутралности биће поштована све док је не промијени Народна скупштина Републике Српске, за шта не постоји спремност.

– Не треба нама Изетбеговић нешто да говори о НАТО-у. БиХ је тако конституисана да се ништа не може без гласа из Републике Српске и вјероватно је ово за њега изненађење јер је раније имао бјанко гласове за разлику од сада. АНП неће бити прихваћен, нити било ко ради на његовом усвајању. Нема документа који се зове овако, само нека радна верзија коју је измислио НАТО – навео је Додик.

Он је нагласио да политичка рационалност налаже да у БиХ буде постигнут договор о питањима која нису спорна и да питање чланства у НАТО буде остављено са стране.

– Нико не може натјерати руководство Републике Српске да прекрши одлуку Народне скупштине. За нас је то важније од било какве одлуке на нивоу БиХ. Моја одговорност је Република Српска и представљам је на нивоу БиХ. Сада им је стратегија да скрше Додика и његове и да предају АНП којим се активира МАП, а то значи пут ка чланству у НАТО за шта нисмо заинтерсовани. Мисле да нам је примамљив Савјет министара и зато ћемо све учинити, па ми нисмо Шаровић и остали да тако радимо – закључио је лидер СНСД-а.

Архива