Додик предложио нови састанак лидера три партије

15.11.2019 Актуелно

– Једино што би могло да откочи формирање власти је да промијенимо посљедњи члан и да покушамо то завршити – рекао је Додик на конференцији за новинаре након данашњег састанка у Мостару са лидером ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем.

Он је нагласио да би волио да је оптимиста као Човић, али да сматра да бошњачки политичари напорно раде на томе да онемогуће било какав напредак.

– СНСД је спреман да, када се створе услови за одржавање сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине и када то уради Предсједништво, наши посланици дођу и гласају за структуру Савјета министара коју смо договорили у оквиру споразума три партије – рекао је он.

Говорећи о данашњем састанку делегација ХДЗ БиХ и СНСД-а, Додик је навео да се ти сусрети одржавају у континуитету, да постоји сагласност о многим стварима, процедурама или рјешењима од обостраног интереса.

– Упознао сам Човића о намјерама Републике Српске у вези са кршењем Дејтонског споразума и закључцима донесеним на сједници Народне скупштине које намјеравамо спроводити у оперативној динамици која буде реално могућа – рекао је Додик, који је и српски члан Предсједништва БиХ.

Он је напоменуо да је ХДЗ по својим програмским оријентацијама отворен за приступ НАТО-у, али да не сматра да је оперативно потребно зауставити сваки други ниво у БиХ због неких техничких питања као што је Годишњи национални програм /АНП/.

– То је проблем за нас. Тај приступ да прво треба формирати Савјет министара од почетка промовишу ХДЗ БиХ и СНСД, али за све у БиХ је потребна и трећа страна и ми то разумијемо – рекао је Додик.

Додик сматра да је питање АНП-а стављено да би се спријечило да нека друга питања дођу на ред.

– Веома важно питање је промјена Изборног закона и подржавамо ХДЗ у настојању да се дође до изборних процедура и рјешења који ће омогућити да конститутивни народи бирају своје представнике, а то би битно побољшало односе у БиХ и ставило на реални путоказ могућа рјешења – оцијенио је Додик.

Према његовим ријечима, манипулација са избором Хрвата бошњачким гласовима има за циљ да деградира позицију Хрвата, њихова политичка и уставна права.

– Због укупне атмосфере потребно да се не губе године. Већинска воља два конститутивна народа говори о томе да је потребно доћи до рјешења о Изборном закону који ће омогућити да се сви комотно осјећају и да не може доћи до мајоризације било којег народа. СНСД стоји иза таквих рјешења – истакао је Додик.

Српска популација, рекао је Додик, треба да има своје представнике, а не спекуланте који се појављују на различитим нивоим и структурама и раде мимо интереса Срба и за друге обавља посао.

– Невјероватно је да толико времена то не жели да се промијени, што говори о потреби и намјери оних који неће да то чине и то доводи до тешког положаја једног конститутивног народа – рекао је предсједник СНСД-а.

Додик је рекао да су састанци у Сарајеву често непродуктивни што постаје заморно.

– Немам намјеру да губим енергију. Мислим да БиХ помаже јасна принципијелна политика свих, а не муљажа политичких представника Бошњака. И ако договорите нешто са њима, нисте сигурни да ће то сутра бити спроведено – констатовао је Додик.

Архива