Цвијановићева на презентацији резултата истраживања о ЕУ

28.11.2019 Актуелно

 

Цвијановићева, која је у Бањалуци присуствовала презентацији резултата јавног истраживања у државама Балкана под називом „Ставови о ЕУ и улога Бугарске у пружању подршке процесу приступања ЕУ“, истакла је да је важно да се оваква истраживања и убудуће презентују у институцијама Републике Српске.

На презентацији коју је организовало Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу Српске у сарадњи са кабинетом предсједника Српске и Амбасадом Бугарске у БиХ, представљени су кључни подаци о ставовима и мишљењима јавног мњења држава Балкана у вези са процесом приступања ЕУ, очекивања грађана о прикључењу њихових земаља, али и ставови грађана чланица ЕУ о питању проширења.

Истраживање је, између осталог, показало да је 58 одсто грађана земаља Балкана увјерено у то да ће њихове земље постати дио ЕУ и да је то за њих лично добра ствар, саопштено је из Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу Српске.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Српске Златан Клокић поздравио је позитиван став грађана о чланству и истакао да је добра ствар што је евроскептицизам у земљама Балкана у опадању и да расте број грађана који подржавају пут у ЕУ.

Он је нагласио да европски пут остаје један од стратешких циљева Владе Српске и да се нада да ће Српској добро послужити искуство Бугарске кад је ријеч о њиховом путу у ЕУ.

Амбасадор Бугарске у БиХ истакла је да ће Бугарска у оквиру ЕУ инсистирати на причи о проширењу и да ће и даље подржавати европски пут земаља Балкана.

Укупно је испитано 6.886 грађана у земљама Балкана, а истраживање је урађено на основу интервјуа у домовима испитаника.

Архива