Цвијановић: Хуманост гради дневне центре за дјецу са посебним потребама

30.11.2019 Актуелно

Цвијановићева је истакла да је одлука донесена на основу сугестија удружења и породица чланова удружења који су указали на њихове потребе и проблеме са којима се суочавају.

– Многе породице имају проблем како да збрину дјецу током цијелог дана, а родитељи због својих обавеза не могу да брину о њима 24 часа. Зато смо се одлучили да правимо дневне центре у Бањалуци и Требињу, а помоћи ћемо дневне центре и у другим градовима и градити нове – истакла је Цвијановићева.

Она је навела да ће хуманитарни број 1411 бити активан од 1. децембра посредством којег ће грађани моћи да учествују у овој хуманој акцији.

– Позивам грађане да прикљуце акцији и позову тај број и помогну у прикупљању финансијских средстава за изградњу дневних центара. Ово је широка акција и позивам све да и ове године покажемо солидарност зато што то заслужују наша дјеца и породице. Сигурна сам да ће акција наићи на широку подршку грађана јер ће знати да помажу породице које ће моћи ријешити велики проблем – рекла је Цвијановићева у интервјуу објављеном на сајту предсједника Републике Српске.

Према њеним ријечима, финансијски аспект акције је у другом плану, а кључно је заједништво и добра воља која се мобилише током цијелог мјесеца, док кулуминацију представља хуманитарно вече. – Акција је увијек посвећена одређеној групи, прије свега, породицама и дјеци који се суочавају са проблемима. Превасходни циљ је да укажемо на проблеме са којима се они суочавају, да се солидаришемо и покажемо им да нису сами, а на крају и да прикупимо средства која ће служити за потребе корисника те помоћи. У први план долазе добра воља и солидарност коју показујемо и тада Република дише заједно – нагласила је Цвијановићева.

Она је додала да су у центру интересовања дјеца којима је потребна помоћ, али и њихови родитељи зато што породице заједно настоје да превазиђу проблеме.

– Нема ништа боље од тога да подржите неку добру иницијативу. Није ствар само у новцу, јер институције свакако рјешавају те проблеме. Овдје постоји додатна димензија – да смо заједно, да радимо добре ствари, да можемо да подијелимо успјех и кажемо да смо некоме помогли. Они којима помажемо су дио нас, живимо заједно, сви смо једна заједница и друштво једнакости. И ово је начин да то покажемо. Дјеца увијек имају најважнију улогу и ово ће бити и њихово вече – нагласила је Цвијановићева.

Она је истакла да су у пуном јеку припреме за десето издање акције „С љубављу храбрим срцима“, која ће бити одржана 22. децембра на православни празник Зачеће свете Ане – Дјетињци.

– Програм ће бити сличан ономе који смо увели прошле године с циљем да промовишемо нашу талентовану дјецу из свих крајева Српске, који знају да играју, плешу, пјевају, свирају, рецитују, глуме… Они ће дати допринос свечаности која има посебну суштину -рекла је предсједник Републике.

То је прилика, додала је она, да се дјеца солидаришу са другом дјецом.

– Када је то тако и нама одраслима је лако да то испратимо. Дјеца су веома поносна и сјећам се свих ових година, а такво је и прошлогодишње искуство, да имају велику жељу да буду дио те позитивне приче. Када сам прошле године разговарала са учесницима сви су били веома поносни што су дио акције и пожељели су да поново учествују – рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да су прошле године у програму учествовала дјеца из свих крајева Српске, а тако ће бити и ове године, само што ће учествовати малишани из других школа, вртића, клубова, удружења, секција…

– Наша намјера је да сваке године промовишемо талентовану дјецу, а уједно и да урадимо и добре ствари. Ове године имаћемо посебну врсту партнерства. Учесници ће бити и дјеца из Србије и Пољске јер желимо да интернационализујемо ову акцију – нагласила је Цвијановићева, подсјетивши да Србија годинама издваја значајна средства за хуманитарно вече.

Предсједник Српске је навела да ће и ове као и претходних година на самој донаторској вечери бити организовано јављање познатих личности на хуманитарне бројеве телефона.

– Имамо подршку и од наших људи који живе у иностранству, они желе да дају допринос и од идуће године ћемо и њих интензивније укључивати у ове активности. Желимо да и на тај начин покажемо заједништво – нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, врата институција морају да буду отворена за грађане, а посебно за најмлађе због чега је први пријем који је организовала у Палати Републике био управо за дјецу.

– Добијам много поклона од дјеце из свих дијелова Српске које они направе на секцијама или током слободних активности. И то чувам у кабинету. Срећна сам што они осјећају потребу да ми пошаљу поклоне који су резултат њиховог талента – рекла је Цвијановићева.

Акцију „С љубављу храбрим срцима“ покренуо је некадашњи предсједник Републике Српске Милорад Додик и већ десету годину организује је кабинет предсједника Републике.

Захваљујући овој акцији до сада је прикупљен новац за дјецу обољелу од малигних болести и дијабетеса, за дјецу са посебним потребама и поремећајима у развоју и аутизмом, са ријетким генетским болестима, те дјеци са потешкоћама покрета.

Новцем прикупљеним у овој акцији саграђени су Родитељска кућа и Центар за превенцију развојних тешкоћа за мајку и дијете, а обезбијеђена је и подршка Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству.

Архива