Влада Српске упутила Извјештај СБ УН-у: Спроводити Устав БиХ онако како пише

30.10.2019 Актуелно

У саопштењу се истиче да се Двадесет и други Извјештај Републике Српске Савјету безбједности УН односи се на период мај 2018. – октобар 2019. године и у њему, као и у својим досадашњим извјештајима, Влада Републике Српске изражава своја виђења о кључним питањима и проблемима са којима се суочава БиХ, а с циљем разјашњавања својих становишта члановима Савјета безбједности и међународне заједнице.

У Дијелу I Извјештаја истакнута је посвећеност Републике Српске Дејтонском споразуму те објашњено због чега уређење БиХ утврђено Уставом БиХ (Анекс 4. Дејтонског споразума) морају поштовати све стране и међународна заједница.

– Република Српска увјерена је да је дејтонска формула пут ка успјеху. Нажалост, одређени елементи у међународној заједници не схватају значај и не поштују дејтонска начела за будућу стабилност и успјех БиХ и настављају да подривају дејтонско уређење, што доводи до непотребних политичких трвења и застоја. Уз то, Дејтонски споразум изложен је нападима највеће бошњачке странке у БиХ, СДА. Насупрот томе, Република Српска безрезервно прихвата Дејтонски споразум и само тражи да се Устав БиХ спроводи онако како пише – наводи се у Извјештају.

У Дијелу II, Република Српска наглашава своју посвећеност раду ка коначном чланству БиХ у ЕУ. Република Српска већ је остварила знатан напредак на траженим реформама за европске интеграције и наставља да предано ради на приступању БиХ у ЕУ.

– Са жаљењем се констатује да напредак БиХ ка чланству у ЕУ ометају присуство високог представника који је присвојио диктаторска овлашћење, као и блокада спровођења резултата избора одржаних 2018. године коју спроводи СДА. Република Српска изражава увјерење да ће, након што ове препреке буду уклоњене, уз поштовање дејтонског оквира, БиХ моћи да испуни критеријуме за чланство у ЕУ – наглашава Владе Републике Српске.

У Дијелу III говори се о континуираној блокади формирања Савјета министара и влада на другим нивоима власти коју спроводи СДА још од избора 2018. године.

– Република Српска тражи од међународне заједнице да осуди ово непоштовање и спровођење резултата демократских избора. Такође, Република Српска позива грађане и чланове међународне заједнице којима је стало до будућности БиХ да осуде екстремистичку декларацију коју је СДА усвојила 14. септембра текуће године и која позива на рушење Дејтонског споразума – истакла је Влада Српске у Извјештају.

Архива