Вишковић: Циљ је просјечна плата од 1.000 КМ

01.10.2019 Актуелно

Најавио је да ће од данас бити и повећана цијена рада у здравству са 135 на 140 марака. А да је оправдано размишљати о додатном повећању плате, каже Вишковић, свједочи и фискална стабилност Српске и ребаланс буџета са 60 милина марака више.

Након што је српски члан Предсједништва Милорад Додик најавио да би од Нове године просјечна плата могла бити хиљаду марака, али и да ће власт ове седмице конципирати политику да се то и постигне, премијер Вишковић је истакао да Српска константно биљежи раст плата и да су сада изједначене са просјеком у Федерацији. Он је истакао да неће давати обећање, али да то, уз наставак преданог рада, јесте остварив циљ.

– Учинићу све да до тога дође. Ја сам рекао, мој циљ је да се крећемо ка томе и да просјечна плата буде хиљаду марака. Када ћемо доћи до тога циља? Видјећемо. Знате да смо повећали плате код образовања на свим нивоима, у МУП- у, Судској полицији, а са данашњим даном иде повећање плата у здравству цијена рада са 135 на 140 марака – рекао је Вишковић.

Говорећи о ребалансу буџета, Вишковић је рекао да је у питању очигледан раст прихода и позитивног функционисања комплетног система, који из године у годину биљежи ликвидност.

– Чим имамо ребаланс буџета „навише“ за 60 милиона марака, то је јасан знак да имамо раст прихода и то је посљедица мјера и рада Владе у протеклих 10 мјесеци – сматра Вишковић.

Српска би имала још више средстава да због ФБиХ нису ускраћени и приходи од индиректних пореза, каже премијер.

– Не смијемо заборавити да смо у овом периоду закинути од расподјеле ПДВ-а за 50 милиона марака. Да имамо и њих у буџету сада би ишли са ребалансом на плус 110 милиона – сматра премијер Српске.

Блокада је каже и у оквиру Електропреноса. То нису, истиче Вишковић, једине опструкције због којих Српска, неоправдано трпи, али и цијела БиХ – навео је премијер и додао:

– Да нисмо закинути за 80-90 милиона инвестиција од Електропреноса, да нису блокиране близу два милијарде марака разних инвестиција на нивоу Савјета министара и Парламентарне скупштине БиХ од чега дио треба да иде у инвестиције у Српској. Осим тога, од наших мобилних оператера за лиценце близу 300-400 милиона марака који чекају расподјелу. Ових дана биће упућено писмо /премијеру Федерације БиХ/ Фадилу Новалићу да разговарамо о овоме.

Осмог октобра требало би да дође и Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган Едоган да са Вучићем озваничи почетак градње ауто-пута од Кузмина ка Рачи, па према Сарајеву. Вишковић сумња да ће БиХ и у том пројекту правити проблем јер нису формиране институције. Говорећи о пројектима у Српској, премијер је истакао да су на видику нови пројекти.

– Ових дана биће разматран план парцелације ауто-пута и гасовода од Добоја ка Рачи. Сада је јавни увид и расправа. Биће завршена до краја мјесеца, када ће услиједити верификација пред Народном скупштином – истакао је Вишковић у емисији Отворено речено.

Првих 10 мјесеци рада Владе премијер Радован Вишковић оцијенио је позитивном оцјеном, јер је обезбијеђена фискална стабилност, Српска испуњава обавезе на вријеме, број запослених је највећи до сада, повећан је и дио пензија, а донесено је и много реформских закона.

Архива