Ковачевић: Бошњачки политички представници искључиви кривци за стање у БиХ

07.10.2019 Актуелно

Ковачевић је изјавио Срни да се слободно може рећи да су грађани цијеле БиХ, и Републике Српске и Федерације БиХ, жртве својеврсне талачке кризе, коју су, због неприхватања Дејтонског мировног споразума, креирали бошњачки политички представници, који и сносе искључиву одговорност за тренутно стање у БиХ.

Коментаришући данашње изјаве лидера опозиције у Републици Српској, он је рекао да је очигледно да они нису дорасли актуелном политичком тренутку и политичкој ситуацији и никако не могу да разумију да су политичке уцјене којим присежу представници бошњачке политичке компоненте данас испоручене СНСД-у, али су, у суштини испоручене, искључиво Републици Српској.

– И они би били суочени са истим таквим уцјенама када би евентуално побиједили на изборима, али све док се овако понашају увјерен сам да никада неће ни побиједити – наглашава Ковачевић.

Он наводи да је у том контексту изјава предсједника СДС-а Мирка Шаровића да ово није рекорд и да је у ери Николе Шпирића био и дужи рекорд неформирања сазива Савјета министара тачна, али је, како каже, Шаровић заборавио рећи да су и тада одговорни били Бошњаци, који нису дозвољавали легитимним побједницима у хрватском националном корпусу, као што данас не дозвољавају и политички уцјењују легитимне представнике српског конститутивног народа.

Ковачевић истиче да је исто тако срамна и лицемјерна изјава лидера ПДП-а Бранислава Бореновића да су једини кривци коалиција СНСД, СДА и ХДЗ БиХ.

– Срамно је говорити тако нешто док сједите у Савјету министара у коалицији са СДА и примате енормне плате које нисте заслужили на изборима и немате легитимитет грађана – наглашава Ковачевић.

Он наводи да власт у БиХ мора бити формирана на начин предвиђен Уставом.

– Изборни побједници у сва три конститутивна народа треба да формирају Савјет министара и да почну радити у корист грађана оба ентитета који чине БиХ – поручује Ковачевић.

Архива