Шпирић: Неопходно формирати власт

24.10.2019 Актуелно

Подсјетивши на чињеницу да је БиХ једна од 190 чланица УН која се обавезала да ће имплементирати Агенду УН 2030 и њених 17 циљева одрживог развоја, Шпирић је нагласио да је БиХ посвећена овој обавези, која представља свеобухватан, глобални и одржив споразум за развој свих држава чланица УН, те изразио жаљење што у БиХ није урађено више на спровођењу ове агенде.

Обраћајући се учесницима Европске конференције предсједника парламената земаља чланица Савјета Европе, која је данас, у организацији Парламентарне скупштине Савјета Европе, почела у Стразбуру, Шпирића је рекао да се за БиХ Агенда УН 2030 једнако односи и на мир и на развој, због чега се у Интегрисаној анализи изазова у погледу одрживог развоја у БиХ полази од чињенице да је ријеч о постконфликтној земљи која има аспирације да постане чланица ЕУ.

С тим у вези, нагласио је Шпирић, дефинисани су кључни трендови развоја, шансе и препреке, те представљена четири правца одрживог развоја у БиХ – добра управа и управљање јавним сектором, паметан раст, инвестирање у нови друштвени уговор и људски капитал за 21. вијек.

Говорећи на Европској конференције у оквиру теме посвећене доприносу парламената у реализацији Агенде УН 2030 и њених циљева одрживог развоја, Шпирић је истакао да се процес приступања ЕУ и провођење ове агенде у БиХ доживљавају као комплементарни процеси који се узајамно јачају.

Он је нагласио да оба процеса подстичу институције и грађане да теже бољем друштву, у коме нико неће бити занемарен и у коме ће, у центру боље заједничке будућности бити људи, просперитет, планета, мир и партнерство.

Архива