Српска јесте бољи дио БиХ

03.10.2019 Актуелно

Цвијановићева је истакла да економски показатељи иду у корист Српске која није имала исту полазну тачку са Федерацијом, с обзриом да је у послијератним годинама добијала свега два одсто донација међународне заједнице.

– По завршетку рата, међународна заједница се, када су у питању финансијска помоћ и донације, није односила равноправно према Републици Српској и ФБиХ. Свега два одсто донација је добијала Република Српска, а 98 ФБиХ. Након тога, имали смо аранжмане са ММФ-ом у којима смо били изложени неправди – кад ФБиХ ипуни свој дио обавеза било је могуће да повуче траншу, а послије кад је Република Српска ипуњавала свој дио, није могла да повуче средства уколико и ФБиХ није извршила своје обавезе. Дакле, много тих полазних тачака је било другачије. Замислите да смо ми добијали 98 одсто донација каква би то полазна основа била – рекла је предсједница Српске.

Она је подсјетила и на проблем несређеног пензионог система ФБиХ.

– Када сам ја била премијерка, прије више од годину дана, показатељи су говорили да смо већ тада премашили милијарду КМ потраживања према Пензионом фонду ФБиХ. Дакле, говорим о око 40.000 корисника који су зарадили пензију у ФБиХ и током рата дошли у Републику Српску, а ФБиХ им није хтјела исплаћивати пензије, иако смо ми то радили за све који су пензије зарадили на територији Српске, а послије живјели на другом мјесту – навела је Цвијановићева, додавши да би пензионери у Српској имали тринесту пензију да Српска није издвајала та средства.

Цвијановићева је подсјетила да је исплата пензије од 1. јанурара 2016. пребачена на трезор, чиме је осигурана редовност исплате и обезбијеђена сигурност пензионерима.

– У међувремену смо постепено повећавали пензије и наставићемо с тим, јер је то опредјељење Владе – поручила је предједница Републике Српске.

Када је ријеч о ситуацији у здравству, Цвијановићева је рекла да грађани неће трпјети посљедице дугова у здравственом сектору, јер ће добијати пуну услугу. Подсјетила је да су изграђене нове болнице, набављена нова опрема, али да је потребна обука кадрова.

Истакла је и да је опредјељење Владе постепен раст плата, отварање нових радних мјеста и смањење оптерећења на привреду.

– Од доласка СНСД-а на власт 2006. године, удвостручили смо плате свима и тиме смо искочили у регији. Након тога, у регији су постепено повећаване плате и дошло је до изједначења, а код нас у том периоду није било повећања. Дакле, то је ствар процјене – повећати одједном или постепено повећавати – навела је она.

Цвијановићева је подсјетила на пронаталитетне мјере које је Влада усвојила.

– Дефинисане су мјере којима су заштићене породиље. За запослене породиље обезбијеђена је рефундација породиљског одсуства из буџетских средстава, а за незапослене накнада од 405 КМ у трајању од 12 до 18 мјесеци. Тај износ је био еквивалент минималној плати у Републици Српској. Тиме показујемо да водимо рачуна о њима – истакла је предсједница Српске.

Када је ријеч о цијени електричне енергије, Цвијановићева је рекла да она неће расти, те да ће, уколико се то деси, бити дефинисане категорије потрошача и за неке од њих ће се примјењивати другачије цијене.

Архива