Смртна казна не треба да постоји, апелација политички трик

05.10.2019 Актуелно

Цвијановићева је оцијенила да је ово што је сада урађено само њихов покушај да се легитимишу као одређени предлагачи.

– Што се тиче смртне казне, она ту не треба да постоји, али начин како се до тога дошло показује само да је у питању још један политички маневар – рекла је Цвијановићева у Модричи.

Цвијановићева је подсјетила да је укидање смртне казне било међу амандманима прије неколико године, али да су у том периоду наишли на блокаду Клуба Бошњака који нису хтјели да их усвајају, а били су припремљени у складу са препорукама Савјета Европе и важећих аката које су усвојиле све цивилизоване земље.

Према њеним ријечима, блокирали су их и на тај начин зауставили процес измјене Устава, усклађивање с оним што је пракса, а и дио цивилизоване правне праксе.

– Желим да вјерујем да се суд у овом случају односио према томе каква је у питању норма, да постоји сагласност да та норма не може да постоји. Та сагласност постоји, вјероватно, и у оквиру Бошњачког клуба без обзира што сматрам да је ово политички трик што су урадили, а не њихово чисто опредјељење према томе – рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је Уставни суд БиХ у много случајева доносио одлуке на начин да Српска није била сагласна с њима, много пута креирао одређена правила умјесто да је штитио правила и устав.

– Укључивало је учешће страних судија у одлучивању, људи који немају везе са нашим простором, немају везе са нашим стварним проблемима… Било је ту различитих ствари које су биле веома упитне, од обиљежја, па надаље – рекла је Цвијановићева.

Архива