Трасу ауто-пута до Београда бира струка

11.10.2019 Актуелно

– Струка одређује трасу, а ми треба да обезбиједимо новац за експропријацију, као што раде Хрватска и ЕУ – рекао је Додик, одговарајући на питање хрватских новинара да ли ће траса ауто-пута према Београду пролазити кроз нека хрватска насеља у Посавини, те додао да, колико му је познато, ауто-пут, који се гради из средстава подршке Турске, неће ићи тим правцем.

Према његовим ријечима, то куда ће пролазити путеви не бира се на основу тога да ли су то насеља гдје су живјели или живе Хрвати, Срби или Бошњаци.

– Важније да буде обезбијеђена правична накнада за имовину и земљу, и то Република Српска чини, као што смо на овој траси, тако и на другим. Не можемо обилазити сваку кућу, али то нема никакве везе са националном припадношћу, то је, напросто, техничка ствар и струка ће то рећи, а не ми политичари. Нема никакве везе да ли је то хрватско, српско, бошњако или не знам чије имање – рекао је Додик новинарима у Градишци.

Одговарајући на питање да ли ће прорадити Рафинерија у Броду, Додик је навео да је то ствар реконструкције, односно власника, „Зарубежњефта“, који покушава да оспособи капацитете у самој рафинерији.

– Чињеница је да је Зарубежњефт уложио новац у изградњу гасовода који долази из Славонског Брода, што говори да су њихове намјере да то ради веома озбиљне – рекао је Додик.

Архива