Нема формирања власти док из Уставног суда не оду стране судије

01.10.2019 Вијести

– И ми ћемо сада, као неки други, почети да условљавамо формирање власти – поручио је Додик.

Он је поновио да су СНСД, чији је лидер, и српска коалиција од почетка тражили формирање власти на нивоу БиХ, да се с тим сагласио ХДЗ, али да је бошњачка политичка репрезентација окупљена око СДА почела да тај процес условљава наставком пута према НАТО-у, што је за Србе неприхватљиво.

Додик је рекао да је накарадан недавни позив лидера СДА Бакира Изетбеговића кандидату СНСД-а за предсједавајућег Савјета министара да изнесе свој програм, јер га Предсједништво БиХ није ни именовало.

– Он тражи од њега програм. Изетбеговић каже да тражи спровођење споразума лидера СНСД-а, ХДЗ-а и СДА од 5. августа, иако тамо пише да он не важи ако се не реализује за 30 дана. То је бесмислено – рекао је Додик у емисији „Досије“ АТВ-а.

Он је подсјетио да се син Алије Изетбеговића понаша као његов бабо, који је одустао од споразума који су могли спријечити крвопролиће током посљедњег рата у БиХ.

Додик је рекао да актуелни негативни процеси у БиХ, у којима нису формиране основне институције, показују да та земља не мора да постоји.

– Са друге стране, институције Републике Српске функционишу, политичка ситуација је стабилна и друштво нипошто није подијељено, иако то неки покушавају тако да представе – рекао је Додик.

Он је појаснио да Српска функционише и без формирања новог Савјета министара и других органа заједничке власти.

– Немамо никакве користи од формирања тих органа, па и Предсједништва у коме сједим. Без обзира на моје велике напоре, није искоришћена прилика да реализујемо неке важне уговоре са Турском у вези за изградњом ауто-пута Београд-Сарајево или мостом на Сави. Вјероватно ће се то ријешити задњи дан, али то је потпуно неозбиљно – оцијенио је Додик.

Он је рекао да Српска наставља озбиљно да ради на наставку градње ауто-пута од Добоја према граници са Србијом у намјери да се Бањалука споји са Београдом.

– То говори да ми и не требамо заједничке институције – рекао је Додик.

Он је додао да заједничке институције хоће да блокирају битне пројекте, а не да рјешавају проблеме.

– Овдје се све покушава централизовати, унитаризовати – рекао је српски члан Предсједништва БиХ.

Према његовим ријечима, декларација СДА је озбиљна ствар и она је садашњем времену прилагођена ранија Исламска декларација Алије Изетбеговића према којој је доминација кључно питање Бошњака.

– Колико то иде континуирано и смишљено говори да су и на изборима по сваку цијену хтјели да имају 50 одсто плус једанг глас у БиХ да би причали о реорганизацији државе. Али то ништа не значи док је Српска свјесна својих права и онога што има – рекао је Додик и додао да треба испитати да ли је попис на разне начин штиман у корист Бошњака.

Он је рекао да је лидер опозиционог СДС-а Мирко Шаровић правдао декларацију СДА помињући декларацију СНСД-а, којом се афирмише право на самоопредјељење Срба у БиХ.

– Шаровић је морао да то уради јер је преузео неке обавезе. Њему је дан боравка у Савјету министара важнији од свих интереса Српске. Зашто људи из СДС-а не знају да у повељи УН пише о праву народа на самоопредјељење, а српски народ је народ? Ми и данас кажемо да желимо право на статус и на самоопредјељење – поручио је Додик.

Он је поновио да је од међународне заједнице негативно прихваћено помињање референдума о било ком питању од значаја за Србе из БиХ.

– Отишли смо на један референдум и он је прошао. Биће их још и мој народ мора научити да своје политичке захтјеве може несметано и јасно да износи, те да ће своја статусна питања увијек рјешавати референдумом, а никада сукобом. Неће овдје бити никаквог сукоба и рата. Не могу искључити неки терористички напад с обзиром на присуство терориста у БиХ који су се вратили са Блиског истока, али формацијског рата и сукоба неће бити. Ми то уопште не призивамо – поручио је Додик.

Он је рекао да није прихваћен његов недавни приједлог лидерима опозиције из Српске да напусте Савјет министара и заједно са владајућом коалицијом направе заједнички наступ или да на сједници Народне скупштине Републике Српске заједнички донесу закључке о унитаристичкој декларацији СДА и понашању међународног фактора.

– Урадили су то иако су на посљедњим изборима добили 30 одсто мање подршке јер су лоше радили на заједничком нивоу власти. И данас настављају политику лажног представљања и скривања – рекао је Додик и додао да опозицији у Српској у посљедње вријеме само штету наносе неистине које износе о наводној вјежби НАТО-а на Мањачи и слично.

Он је рекао да нико више, па и међународни фактор, неће од Српске моћи било шта да узима, а да никога у њој не пита.

Говорећи о мигрантској кризи, Додик је навео да је мигрантски талас према западној Европи посљедица неодговорне политике Запада и његовог увођења демократије по свијету, на шта је јавност европских земаља већ негативно реаговала.

– Мигранти се, након што су европске земље затвориле границе, покушавају задржати на овом простору, јер БиХ нема организован систем и јасан став према том питању. У незаконито кријумчарење миграната укључени су чак и људи из БиХ који би то требало да спречавају – упозорио је Додик.

Српски члан Предсједништва је објаснио да Европа мигрантски проблем рјешава тиме што покушава да их задржи у БиХ и интегрише их на разне начине у овдашњи систем.

– Ми у Српској смо, након приједлога са нивоа БиХ да се мигрантски центри отворе у нашим градовима, рекли да код нас неће бити избјегличких кампова. Не можемо спријечити да неко пролази, али неприхватљиво је да се ту задржава вишедневно – рекао је Додик.

Он је нагласио да је ниво власти БиХ пропустио да спријечи улазак миграната, те да је на Федерацији БиХ и другим нивоима власти у том ентитету да рјешавају проблеме у вези са њима на простору Бихаћа и других градова.

– Ту видимо потпуну неспособност и непостојање синхронизованог дјеловања. Тамошње домицилно становништво је у сваком погледу угрожено од миграната – рекао је Додик.

Он је оцијенио да дио бошњачке политике наклоно и благо гледа на проблем задржавања миграната у БиХ, вјероватно с намјером да се у вези с исламом реализују одређени њихови популациони пројекти, односно да мигранти у будућности постану политички фактор у БиХ.

– Тако се може десити и да Европа у једном тренутку каже да морамо мигранте укључити у политички систем, а то је им дамо право гласа. Ми у Српској морамо остати одлучни да не дозволимо било какав вид интеграције и задржавања миграната код нас – упозорио је Додик и додао да и даље актуелни Савјет министара у погледу мигрантске кризе није урадио ништа корисно.

Архива