Додик за РТРС: Српска и БиХ добиће напајање гасом са гасовода који гради Азербејџан

26.10.2019 Актуелно

Додик је овом приликом истакао да се на Самиту несврстаних у Бакуу срео са многим људима из различитих земаља, али и са представником земље домаћина Азербејџаном, предсједником Илхамом Алијевим, са којим је одржао билатерални састанак.

– Ово је једна добра посјета која у себи носи низ добрих конатаката који смо остварили са домаћином који је веома посвећен односима са БиХ. Азербејџан је раније донирао новац за санацију и адаптацију Геријатријског центра у Бањалуци и на томе сам захвалио предсједнику ове земље и замолио га да кроз друге хуманитарне акције буде што више таквих пројеката у Српској и ФБиХ – рекао је.

Додик је нагласио да је Азебрејџан заинтересован за раст привредне сарадње са БиХ. То је, каже, земља са економијом која је у успону и која располаже са значајним енергетским изворима нафте и гаса.

– Познато је да Азербејџан гради јужни крак гасовода који иде ка Италији, а један дио тог крака се одваја ка Црној Гори, а одатле у БиХ и Српску. Са Алијевим сам разговарао о томе и речено ми је да ће идуће године бити одржан форум на ту тему који би требало да поспјеши динамику градње тог гасовода. То значи да ће БиХ и Република Српска добити напајање гасом из другог правца, тј. Црне Горе – рекао је Додик.

Он је нагласио да је са Алијевим разговарао и о могућностима ангажовања азербејџанских компанија на изградњи аутопутева по повољним кредитима.

Додик је изразио увјерење да је предсједник Алијев заинтересован да се сарадња Азербејџана и БиХ оствари на највишем могућем нивоу.

Архива