Додик: СДС и ПДП срушили механизам координације

17.10.2019 Актуелно

Додик је истакао да је усвајање Акционог плана за реализацију приоритета из аналитичког извјештаја Европске комисије, који је саставни дио мишљења Комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ, без сагласности Владе Републике Српске очигледан доказ издаје српских националних и интереса Српске, те да то раде људи из СДС-а и ПДП-а у Савјету министара у техничком мандату.

Додик је рекао новинарима у Бањалуци да је кључно питање како је могуће да буде усвојен Акциони план у Савјету министара и да Република Српска буде обавезана у вези са питањима за која она има искључиве уставне надлежности, а да то пропусте српски министри.

– Ми то третирамо као очити доказ издаје српских националних и републичких интереса и то раде људи из СДС-а и ПДП-а. Они су јуче усвојили Акциони план без сагласности Владе Српске. То не иде тако. Тачно се зна шта је механизам координације. Они су срушили механизам координације и урушавају уставни поредак Републике Српске и уставна права Српске да одлучује о уставним питањима из своје надлежности – упозорио је Додик.

Он је подсјетио да је прије неколико година на телефонској сједници Савјета министара усвојен механизам координације, који су четири или пет мјесеци морали да мијењају.

Додик је истакао да као српски члан Предсједништва није обавијештен о усвајању Акционог плана.

– Наша порука је да тај Акциони план за нас не важи и позивам Владу Републике Српске да га одбије. Не може се правити Акциони план без учешћа свих нивоа власти. Због тога је и направљен механизам координације и зато је у томе требала да учествује Влада Српске. Али то није важно /Игору/ Црнатку, /Мирку/ Шаровићу или /Браниславу/ Бореновићу. Они показују како мисле да раде и да дисциплинују Српску, али то не може проћи – поручио је Додик.

Према његовим ријечима, СДС и ПДП настављају свој пут издаје српског националног интереса у БиХ умјесто да су се сви окупили, као што је предлагао, и да буду дио репрезентације у којој ће и те странке учествовати у власти на нивоу БиХ.

– Они су то одбили да би на крају дошли у ову позицију. Њима је важније да очувају своје позиције које имају тамо него Република Српска и то потврђује и овај Акциони план – нагласио је Додик.

Он је подсјетио да као српски члан Предсједништва БиХ заступа став да ниједна одлука не може да дође на дневни ред уколико претходно није добијена сагласност Владе или нема сагласност парламента Српске.

– Зашто им је тешко да поштују механизам координације, јер се ништа друго и не тражи. Механизам координације су усвојили сви нивои власти па и Савјет министара у којем сједе управо они. И шта имамо данас? Поново ће ићи у свијет вијест дас Српска одбија акциони план за Европску унију. Одбијамо га зато што нисмо били укључени, а била је обавеза да будемо укључени. Е то нама приређују ови који сједе горе – истакао је Додик.

Он је подсјетио да је бивши српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић у вријеме када је Народна скупштина Републике Српске донијела одлуку о војној неутралности гласао за усвајање Стратегије спољне политике у којој пише да је приоритет НАТО.

„Онда Иванић оде на академију СДА у Зеници и каже да је он провео реформу одбране, индиректних пореза и на ниво БиХ пренио и суд и тужилаштво, а не међународна заједница. Постоји документ и видео запис о томе и ми се чудимо шта нам се дешава. Ко хоће да им повјерује нека вјерује. Ми остајемо при ставу да нема пута у НАТО и националног годишњег плана за чланство у НАТО-у, не интересује нас власт и не желимо да продамо било који принцип. Ми се држимо одлука Народне скупштине Републике Српске“, поручио је Додик.

Говорећи о најави СДС-а и ПДП-а да ће покушати да формирају власт на нивоу БиХ, Додик је истакао да они имају математичку причу, те да је најгора ствар у БиХ да се праве математичке приче.

„Да ли ће они нешто успјети да договоре са Бошњацима ако избаце СНСД и ХДЗ? СНСД и ХДЗ неће ући у заједничке институције једни без других и онда ће они доћи у позицију да избацују двије најважније партије из два конститутивна народа. И шта ће добити, какву власт? Нека изволе. Српска је против тога“, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, СДС и ПДП никада нису сједили са стране и све вријеме су урушавали процес формирања власти на нивоу БиХ у настојању да сачувају своје позиције.

– То успијевају већ годину дана. Немам ништа против њиховог покушаја да нешто ураде, али оно што они раде на нивоу БиХ није у интересу Српске. Покушај да они наводно деблокирају парламент, кривећи за застој у формирању власти искључиво СНСД, говори да они имају друге намјере. Постоји страна која већ годину дана блокира формирање власти, што изазива и блокаду парламента, али они само препознају ово друго јер им то одговара. Они би остали да тамо сједе бескрајно и да пропуштају ствари које су штетне за Српску – нагласио је Додик.

Он је подсјетио да су се грађани Српске на изборима опредијелили у вези са својим политичким представљањем и одлучили коме ће дати подршку.

– Сада то сводити на причу да и они имају право да преговарају у смислу неког броја начелно је у реду, али политички гледано то је пораз за Републику Српску – закључио је Додик.

Савјет министара у техничком мандату на телефонској сједници прије два дана усвојио је, без сагласности Владе Републике Српске, Акциони план за реализацију приоритета из аналитичког извјештаја Европске комисије који је саставни дио мишљења Комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ.

Иако су надлежне институције Републике Српске учествовале у дефинисању и усаглашавању свих мјера за реализацију приоритета из њихове надлежности, Савјет министара у техничком мандату је, без сагласности Владе Српске, усвојио овај акциони план.

Архива