Додик са предсједником Азербејџана: Радити на проширењу сарадње

26.10.2019 Актуелно

Пленарну сједницу 18. Самита несврстаних пратите УЖИВО на овом линку.

Алијев је нагласио да доживљава Додика као правог пријатеља и указао на потребу јачања заједничких односа.

– Азербејџан наставља изградњу Трансјадранског и Јадранскојонског гасовода према Европи који ће до прољећа стићи до Италије и даље преко БиХ у складу са потписаним споразумима и меморандумима између земаља региона, међу којима је и БиХ која ће бити прикључена на гасовод – истакао је Алијев.

Он је нагласио да Азербејџан има веома добре односе са Србијим, Црном Гором и Хрватском, те да и на БиХ гледају као на поузданог и јаког партнера.

– Морамо наћи начине да повећамо међусобну трговинску размјену – рекао је предсједник Азербејџана, додавши да је његова земља заинтересована за инфраструктурне пројекте.

Алијев је позвао Додика да дође на Глобални форум, који ће бити одржан 3. марта у Азербејџану, и да до тада припреме споразуме о сарадњи.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик захвалио је Алијеву на хуманитарним пројектима Азербејџана у Бањалуци, нагласивши да треба јачати партнерство на свим пољима.

Додик са предсједником Азербејџана (Фото: СРНА)
Додик са предсједником Азербејџана (Фото: СРНА)

– Ви сте наши пријатељи и треба да реализујемо заједничке пројекте који ће бити у обостраном интересу. Надам се да ћемо ојачати и проширити нашу сарадњу. Са своје стране, учинићу све да препознамо области сарадње гдје то можемо да учинимо с обзиром на потенцијале којима располажемо – рекао је Додик.

Он је нагласио да треба заједно презицирати пројекте и реализовати пословне аранжмане.

Додик је оцијенио да ће предсједавање Азербејџана дати додатну енергију Покрету несврстаних, а саговорници су се сагласили да је потребно више правде и солидарности у свијету.

Српски члан Предсједништва БиХ позвао је предсједника Азербејџана да посјети БиХ.

Додик борави у Азербејџану гдје учествује на 18. Самиту Покрета несврстаних у Бакуу.

На маргинама овог скупа Додик је јуче имао низ билатералних сусрета, међу којима су и сусрети са предсједником Венецуеле Николасом Мадуром, Кубе Мигелом Дијазом Канелом, предсједником Ирана Хасаном Роханијем, потпредсједником Индије Венкејахом Најду, турским министром спољних послова Мевлутом Чавушоглуом, шефом дипломатије Египта Самехом Шукријем и министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем.

Архива