Додик: Питање гасовода једно од приоритетних тема са Медведевим

19.10.2019 Актуелно

Додик је рекао на батајничком аеродрому, уочи почетка војне вјежбе „Слобода 2019“, да ће са Медведевим разговарати и о другим видовима сарадње.

– Република Српска има намјеру да се придружи гасоводу „Турски ток“. То зависи од тога када ће гасовод да стигне у Србију, онда ће, наравно, да крене и у Српску – рекао је Додик.

Он је навео да су представници Републике Српске са руководством „Гаспрома“ раније договорили одређене аранжмане, о чему ће, такође, данас разговарати с Медведевим.

Српски члан Предсједништва БиХ је напоменуо да ће са руским премијером разговарати и о другим видовима сарадње, укључујући и економску.

– Упознаћу га са политичком ситуацијом у Републици Српској и проблемима који су настали у вези са неформирањем власти у БиХ – рекао је Додик, који ће са Медведевим разговарати и о ситуацији у Руској Федерацији, те плановима Русије за економску и сваку другу сарадњу.

Додик је рекао да је чињеница да Србија и Русија већ дуже вријеме имају одличну сарадњу, која је важна и са становишта Косова и Метохије.

– Позиција Русије се показала као неутрална. Они подржавају локалне структуре власти и не мијешају се у унутрашња питања, имају своје војно-политичке приоритете и Русија није признала Косово – рекао је Додик.

Говорећи о БиХ, Додик је поновио да Русија стоји иза Дејтонског мировног споразума и да је њена позиција око тога више пута јасно саопштена и доказана кроз дужи временски период.

Додик је напоменуо да Москва има јасан став и у оквиру УН, те да се захваљујућу Русији у Савјету безбједности може чути и став Републике Српске.

Архива