Додик: Непостојање заједничког става Предсједништва – срамота БиХ

07.10.2019 Актуелно

Додик је истакао да се у вријеме када је био предсједавајући Предсједништва БиХ залагао да се ријеши питање државног уговора са Србијом и Турском, те да је и од Савјета министара у техничком мандату тражио да се то ријеши.

Истакао је да Предсједништво БиХ нико не уважава у Савјету министара у техничком мандату.

Нагласивши да је требало ријешити питање међудржавног уговора Србије и БиХ о додирним тачкама куда ће пролазити ауто-пут Београд-Сарајево, Додик је поновио да ништа од тога није урађено.

– Ово је срамота, ми напросто идемо тамо, а предсједавајући нема иницијативу да се нешто деси и договори. Нити је сазвао, нити комуницирамо телефоном – рекао је Додик за Федералну телевизију.

Додик је упитао о чему би се у таквој ситуацији могло причати на састанку у Београду.

Он је навео да је од турског предсједника Тајипа Реџепа Ердогана који је љетос боравио у БиХ тражио да омогући БиХ повољнији уговор него што има са Србијом.

Додик је рекао да је питање, уколико се понуди заједничка изјава у Београду, шта би у име БиХ требало писати у том документу, будући да нема усаглашеног става међу члановима Предсједништва БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ сматра да би најбоље било брзо формирати Савјет министара, и то у року од седмицу или двије и кренути са рјешавањем економских питања, те замолити Турску и Србију да БиХ дају додатни период за усаглашавања.

Када је ријеч о „гуленовцима“ чије изручење од БиХ тражи турски предсједник, Додик је навео да је то додатни проблем, али да није одговоран да одговора на то питање.

– Ријеч је о турским грађанима. Треба урадити као што се ради и у случајевима када БиХ тражи изручење својих грађана. Ако Турска тражи изручење својих грађана и ако ти људи немају држављанство ове земље, зашто их онда задражавамо овдје? – упитао је Додик.

Архива