Додик: Историјски дан за регион, великим путевима људи долазе

08.10.2019 Актуелно

Он је истакао да је циљ да се повеже регион.

– Ово је враћање дуга овом народу овом крају. Срећан сам и задовољан што у име Републике Српске и БиХ могу да се захвалим предсједницима Ердогану и Вучићу за све што су учинили. У име Републке Српске и њених институција захваљујем се Вучићу што сте преузели изградњу моста о трошку Србије, јер пракса је да обје стране то раде – нагласио је Додик.

Он је додао да је турска фирма Ташјапи, која чека да почне изградњу ауто-пута, већ постала локално име и она ће сигурно наставити да гради ауто-пут кроз Републику Српску и БиХ, што ће бити доказ способности да се могу градити овако велики и значајни пројекти као што је овај.

Предсједник Србије Александар Вучић, истакао је да од 1945. сви путеви и комуникације између Србије и БиХ били лоши.

– Као да је неко наше народе кажњавао. А данас је прилика да сами можемо да уређујемо своје односе и данас јесте најважнији догађај у историји региона. Овај простор почињемо да спајамо – нагласио је Вучић.

Он је навео да на Балкану није ништа потребно као пруге и путеви, те додао да то доноси и мир.

– Путеви су начин да прошлост оставимо иза нас. Дају нам могућност да се разумијемо, и да једни другима опростимо. Немати пут са комшијоим, значи да вас дијели провалија пуна сумњи и страха. На путу се људи срећу и виде колико их мало дијели у животу. Овај мост ће да спаја људе Србије, Републике Српске и БиХ. Биће нам ближи Бијељина, Брчко и Сарајево, и Тузла – додао је Вучић.

Архива